DeDrontenaar.nl

Woensdag, 8 juli 2020

Dagelijks online, elke 2e woensdag van de maand op je deurmat in de gemeente Dronten

Lowlands en Solarfields bouwen ‘s werelds grootste zonnedak boven parkeerterrein

Lowlands en Solarfields bouwen ‘s werelds grootste zonnedak boven parkeerterrein
Lowlands
Foto: Jeroen Nooij
Redactie: M.H.

BIDDINGHUIZEN - „‘s werelds grootste solar carport.” Zo omschrijven de firma's Solarfields en Mojo het zonnedak dat ze vanaf november willen bouwen boven het parkeerterrein bij het Walibi-evenemententerrein in Biddinghuizen: „Het zonnepark beslaat een oppervlakte van 35 hectare.” De bedoeling is dat het volgend jaar mei in gebruik wordt genomen. De 90.000 zonnepanelen moeten jaarlijks zo’n 35.000.000 kWh elektriciteit opleveren.

Mojo is de organisator van het jaarlijkse Lowlands-festival. Lowlands-directeur Eric van Eerdenburg licht toe: „We hopen een inspiratiebron voor onze bezoekers te zijn om - hoe klein dan ook - hun steentje bij te dragen aan de verduurzaming van de wereld.”

Lang gekoesterde droom

Ongeveer 12 jaar geleden is Lowlands gaan onderzoeken hoe de bedrijfsvoering te verduurzamen is: „Dat we dit nu samen met Solarfields op grote schaal kunnen concretiseren, is een lang gekoesterde droom die uitkomt.” Ook wethouder Ton van Amerongen is blij met het initiatief.

Solarfields-directeur Jelmer Pijlman: „In de afgelopen 2,5 jaar hebben samen met MOJO hard gewerkt aan alle uitdagingen die bij zo’n groot project komen kijken. We hebben daarbij altijd veel steun gehad van overheden en vinden het geweldig dat we dit nu kunnen aankondigen. De locatie is perfect om Nederland verder te verduurzamen en dit project is een prachtig voorbeeld van meervoudig grondgebruik: parkeren en duurzame energieopwekking op dezelfde oppervlakte.”

Generatoren

Het Lowlandsfestival verbruikt per editie circa 300.000 kWh elektriciteit. Bijna alle elektriciteit wordt op dit moment opgewekt door generatoren.

Het zonnedak blijft permanent op deze locatie staan. Volgens de initiatiefnemers gaan er geen parkeerplaatsen verloren.

Zonneparken in Biddinghuizen