Onderdeel van BrugMediaDagelijks online, elke 2e maandag van de maand op je deurmat in de gemeente DrontenUPLOAD HIER
uw eigen nieuws
op onze nieuwssite!
<< Ga terug

Leer-werkbedrijf De Basisz stopt in Biddinghuizen


BIDDINGHUIZEN - Kringloopwinkel annex leer-werkbedrijf De Basisz stopt haar activiteiten aan De Dreef in Biddinghuizen. Volgens mede-oprichter Martine Kruider zijn er hele voorzichtige verkenningen voor een doorstart.

De Basisz werd in januari 2017 geopend door Dyane van Bavel en Jolanda Mailly en is onderdeel van het gelijknamige leer-werkbedrijf in Zeewolde. „Méér dan een kringloopwinkel”, staat er op de gevel in het winkelcentrum. De Basisz wil ook bijvoorbeeld een ontmoetingsplek en dagbesteding zijn.

In een bericht over de sluiting aan de partners (zie hieronder) vertelt de stichting dat het niet lukt om in Biddinghuizen een leer-werkbedrijf te zijn: „We zijn alleen een winkel en we willen méér zijn.”

Verklaring De Basisz

Stichting De Basisz heeft onderstaande verklaring naar haar partners gestuurd:

Wij gaan stoppen met ons initiatief De Basisz in Biddinghuizen. De reden is dat wij een leer-werkbedrijf willen zijn en niet alleen een winkel. Daarmee halen we onze belangrijkste doelstellingen niet.

Reeds vanaf de start in 2017 zijn wij meerdere malen in contact geweest met diverse mensen van de gemeente Dronten over ondersteuning in die preventief werkende rol. De gesprekken verliepen zonder uitzondering positief en elke keer werd ons verteld dat we zeker een plek zouden moeten innemen in het maatschappelijk voorveld. Wij hebben hierdoor hoop gehad dat wij een goede trajectbegeleider zouden kunnen inzetten in Biddinghuizen, waardoor het leer-werkbedrijf zou gaan bloeien, want dat er behoefte was, dat bleek vanaf dag één.

Helaas werd de beslissing om ons wel/niet op te nemen in de sociale agenda en daarvoor middelen beschikbaar te stellen meerdere malen uitgesteld. Uiteraard zijn daar allerlei plausibele redenen voor te vinden, maar het voelde af en toe wel alsof we elke keer op de reservebank werden geparkeerd.

Ook zorgde deze onzekerheid ervoor dat de beoogde trajectbegeleiders, waar we in afwachting van een positieve uitkomst alvast contact mee hadden, niet zolang konden wachten op antwoord en ondertussen andere banen/studies hebben opgepakt. Binnen het bestuur hebben we vervolgens het gehele proces geëvalueerd en de conclusie getrokken dat we geen toekomstbestendige samenwerking verwachten vanuit de gemeente Dronten.

Een aanvullende reden dat we stoppen is dat het initiatief oorspronkelijk vanuit twee inwoners uit Biddinghuizen kwam. Vrij snel na de opstart besloten beide dames weer te stoppen bij De Basisz, tot onze grote spijt. Ons motto is hart hebben voor de plek waar je woont, dat werd door hun vertrek wel een lastig in te vullen onderdeel. Wij vonden gelukkig twee enthousiaste collega’s bereid om de kar in Biddinghuizen te trekken, alsmede een betrouwbare pool van vrijwilligers. Maar een lokale ‘kartrekker’ met de eigenschappen van een sociaal ondernemer heeft zich niet aangediend.

Dit alles in ogenschouw nemend, hebben we moeten constateren dat De Basisz in Biddinghuizen niet is wat wij als missie hebben en ook niet kan worden zonder de steun van de lokale overheid. Naar ons idee een gemiste kans, gezien ons model, waarbij de investering 100% ten goede komt van inzet die er toe doet, omdat we de randvoorwaarden financieren uit zelfstandig gecreëerde middelen. Los daarvan vinden wij het vooral erg jammer voor de doelgroep en we hopen dan ook dat er voor hen op korte termijn andere voorzieningen worden gerealiseerd in Biddinghuizen.

Het zou natuurlijk geweldig zijn als de kringloopwinkel met zijn sociale functie wordt overgenomen door enthousiaste mensen, maar wij gaan als Basisz het dorp Biddinghuizen per 1 januari verlaten.

Video De BasiszOp de hoogte blijven van het laatste nieuws? Like ons ook op Facebook!

Ontworpen door BCO Reclameburo