DeDrontenaar.nl

Dinsdag, 11 augustus 2020

Dagelijks online, elke 2e woensdag van de maand op je deurmat in de gemeente Dronten

Kees Hellinga kijkt uit naar het moment dat zijn stoomsleepboot de eerste klappen maakt

Kees Hellinga kijkt uit naar het moment dat zijn stoomsleepboot de eerste klappen maakt
Kees Hellinga bij zijn nieuwe stoomketel.
Foto: ©maartenheijenk.nl
Redactie: M.H.

BIDDINGHUIZEN - Kees Hellinga is een doorzetter. Sinds hij vorig jaar de stoomsleepboot Johannes kocht, heeft hij heel wat tegenslagen gekend. Maar samen met de vrijwilligers van het Mechanisch Erfgoed Centrum uit Dronten heeft hij de schouders er onder gezet. Tijdens de sleepbootdag in Biddinghuizen kon hij vorige week trots zijn nieuwe stoomketel presenteren.

Kees kocht vorig jaar een verwaarloosde boot, dat wist hij. Gelukkig lag er wel een certificaat voor het belangrijkste onderdeel: de stoomketel. Het idee was simpel: een beetje sleutelen, schuren en verven en dan kon hij ermee gaan varen.

Het liep allemaal anders, want de ketel bleek zo lek te zijn als een mandje. En dus werd het een kostbare, tijdrovende en frustrerende exercitie voor de 23-jarige student uit Zeewolde.

Klein wereldje

Een identieke ketel bleek niet te vinden. Daarom nam Hellinga uiteindelijk genoegen met een klein stoomketeltje, die hij op de kop tikte in Engeland. „Het stoomwereldje is vrij klein”, lacht hij, „Iemand die daar connecties heeft, heeft ‘m op een aanhanger opgehaald tijdens familiebezoek.”

De ketel heeft in Engeland dienst gedaan in een grote race-stoomsloep, de scheidsrechtersboot tijdens roeiwedstrijden. De eigenaar bouwt een lichtere ketel, die meer past bij zijn boot.

De eerste klappen

Het keteltje staat inmiddels aan boord van de Johannes. „Er moet nog wat aan gelast worden, het leidingwerk moet er nog tussen, de puntjes op de i”, lacht Kees, „En dan moeten we over een maand of misschien twee maanden kunnen varen.” De stoomfanaat is er blij mee: „Al kijken we natuurlijk vooral uit naar het moment dat hij echt vaart, dat de machine de eerste klappen maakt.”

Volgend jaar hoopt hij vanuit het MEC op eigen kracht naar de sleepbootdag in Biddinghuizen te kunnen varen. Dit jaar werd hij gesleept door een collega-sleepboot.

Hartstikke leuk

Aan de Havenkade namen veel belangstellenden een kijkje in de boot. „Iedereen reageert positief, het is hartstikke leuk”, is Kees Hellinga uitgelaten, „Mensen herkennen het van vroeger, zijn geïnteresseerd.”

Maakt het de hele operatie de moeite waard? Kees zucht. „Ik zal niet zeggen dat ik het afgelopen jaar altijd even vrolijk ben geweest, maar het blìjft mooi, zeker tijdens dit soort dagen. Dit motiveert weer.”