DeDrontenaar.nl

Zondag, 12 juli 2020

Dagelijks online, elke 2e woensdag van de maand op je deurmat in de gemeente Dronten

Julia Bobeldijk viert Nationale Veteranendag: „Mijn team werd urenlang gegijzeld”

Julia Bobeldijk viert Nationale Veteranendag: „Mijn team werd urenlang gegijzeld”
Julia Bobeldijk (2e van li.) kreeg vorig jaar een lintje.
Foto: maartenheijenk.nl
Redactie: M.H.

BIDDINGHUIZEN- De Nederlandse Veteranendag vindt dit jaar in aangepaste vorm plaats op zaterdag 27 juni. Julia Bobeldijk uit Biddinghuizen is één van de 100.000 veteranen in Nederland. Zij werd twee keer uitgezonden naar Bosnië.

Julia Bobeldijk-Janssen uit Biddinghuizen werkt in de OPS-room/controlekamer van Defensie waar ze helpt bij de coronacrisis. Ze begeleidt hier de verspreiding van de medische apparatuur naar ziekenhuizen. Een totaal andere ervaring dan haar twee uitzendingen naar Bosnië in 1995 en 1998, waar ze ingezet is als militair verpleegkundige.

Kapotgeschoten

In Bosnië komt ze terecht in een kapotgeschoten land, maar het zijn vooral de gevoelens van broederschap en saamhorigheid die haar bij blijven: „Bij binnenkomst in Bosnië werd mijn team direct urenlang gegijzeld. Onze saamhorigheid werden meteen op de proef gesteld.”

Vanaf jongs af aan krijgt Julia mee wat oorlog is: „Mijn ouders vertelden mij veel over hun ervaringen in de Tweede Wereldoorlog Ik heb ook ooms en tantes gehad die in het verzet zaten.”

Ze vindt dat dit nooit meer mag gebeuren en kiest ervoor bij Defensie te gaan ‘om bij te dragen aan vrede en veiligheid’. Julia leert veel op uitzendingen: „Toen ik terugkwam van mijn missies merkte ik dat ik veel beter kon relativeren. Zo slecht hebben we het hier niet.”

Veteranendag

Nederland telt zo’n 100.000 veteranen, waarvan 3.152 woonachtig in Flevoland. Ook tijdens de huidige coronacrisis. Als eerbetoon aan deze veteranen organiseert het Nationaal Comité Veteranendag iedere laatste zaterdag in juni de Nederlandse Veteranendag in Den Haag.

Dit jaar wordt de dag in aangepaste vorm georganiseerd, met alleen een programma in de Ridderzaal voor een kleine groep gasten. Dit programma wordt tijdens Veteranendag live uitgezonden door de NOS op NPO1 vanaf 12.45. ‘s Avonds om 19.15 uur valt op NPO2 een samenvatting te bekijken. Het programma is daarnaast ook te volgen via veteranendag.nl.

Paul van Tintelen