DeDrontenaar.nl

Dinsdag, 2 juni 2020

Dagelijks online, elke 2e woensdag van de maand op je deurmat in de gemeente Dronten

Jody Deurloo gaat naar Uganda: „Natuurlijk ben ik nerveus, maar wel op een goede manier”

Jody Deurloo gaat naar Uganda: „Natuurlijk ben ik nerveus, maar wel op een goede manier”
Jody Deurloo aan het werk tijdens de autocross in Biddinghuizen.
Foto: ©maartenheijenk.nl
Redactie: M.H.

Drie zussen Deurloo uit Biddinghuizen op reis voor World Servants.
Deel 2: Jody.

BIDDINGHUIZEN - Jody Deurloo zit op het VWO en wilde al heel lang door de World Servants uitgezonden worden naar een project in de derde wereld. De minimum leeftijd is echter 16 jaar. Jody is net 16 geworden en op 20 juli is het dan eindelijk zover. Ze gaat naar Uganda om een basisschool te renoveren en een kleuterschool te bouwen.

Een school bouwen… Ben je bouwvakker?
Jody Deurloo: „Nee, ik doe het om de kinderen daar te helpen. Ze hebben heel slecht onderwijs en door een school te renoveren en te bouwen wordt het onderwijs daar beter. En dat leidt uiteindelijk tot een beter leven.”

Het hele gezin doet het, dus je bent waarschijnlijk ‘gedwongen’?
„Nee, absoluut niet. Ik wilde dit al sinds mijn zus voor de eerste keer ging. Mijn ouders en zussen kwamen steeds weer enthousiast thuis. Die hadden allerlei interessante mensen ontmoet. Dat was voor mij een inspiratiebron, dat wilde ik ook meemaken. Alleen heb ik moeten wachten tot ik 16 was. En nu mag ik eindelijk.”

Met wat voor groep ga je er naartoe?
„Met 36 man, waarvan 6 volwassenen en 30 jongeren. Ik heb ze één keer ontmoet tijdens een voorbereidingsweekeinde. Toen hebben we wat aan teambuilding gedaan.”

Doe je het alleen om te werken of denk je dat het ook leuk wordt?
„Het lijkt me heel leuk, maar het is zeker geen vakantie waar je alleen van geniet; ik denk dat het vooral hard werken wordt. Je doet het vooral voor anderen en niet alleen voor jezelf. Ik heb er enorm veel zin in.”

Ben je al vaker zo lang alleen van huis geweest?
„Nee, ik ben een keer zes dagen naar Frankrijk geweest, dus ik ben benieuwd hoe het gaat zijn.”

Vind je het eng?
„Natuurlijk ben ik nerveus, maar wel op een goede manier.”

Hoe zit het met de kosten?
„Ik ben vandaag aan het werk bij de parkeerplaats van de autocross in Biddinghuizen om geld op te halen voor het project. Je betaalt zelf de vlucht en een deel van de bouw. Ook je eten moet je zelf betalen, want je kunt niet verwachten dat de mensen in Uganda dat voor jou doen. Al met heb ik zo’n 2.500 euro nodig, maar we zijn al een flink eind op weg en dat gaat wel lukken.”

Wat verwacht je ervan?
„Mijn zussen en mijn ouders zijn nog nooit in Uganda geweest en ook voor World Servants is het de eerste keer dat ze met een project naar Uganda gaan. Ik heb dus geen idee wat ik ervan kan verwachten, maar ik weet wel heel zeker dat het bijzonder wordt en veel impact heeft.”

Ben je van plan het vaker te gaan doen?
„Als het uitpakt zoals ik hoop en verwacht: zeker! Als het echt zo fantastisch is als ik van anderen hoor, dan wil ik het vaker meemaken.”

Je zit nog op school. Wil je uiteindelijk in je beroep ook iets in deze sfeer gaan doen?
„Ja, ik wil wel iets gaan doen om mensen te helpen, maar niet zozeer met vrijwilligerswerk en de bouw. Ik zit meer te denken aan het ziekenhuis, net als mijn zussen.”