DeDrontenaar.nl

Woensdag, 15 juli 2020

Dagelijks online, elke 2e woensdag van de maand op je deurmat in de gemeente Dronten

Jan Schuurhuis is bijna lyrisch na Op Dreef Festival: „ De tent ging nèt niet op en neer”

Jan Schuurhuis is bijna lyrisch na Op Dreef Festival: „ De tent ging nèt niet op en neer”
Jan Schuurhuis (zittend links met oranje shirt) tijdens de sleepbootdag.
Foto: eigen foto
Redactie: M.H.

BIDDINGHUIZEN - De feestweek in Biddinghuizen zit er op. Jan Schuurhuis kende het Op Dreef Festival al vanaf de zijlijn, maar maakte het nu voor de eerste keer mee in zijn functie als voorzitter van de organiserende stichting De IJsvogel. Hij raakt er niet over uitgepraat…

Hoe kijk je terug op de week?
Jan Schuurhuis: „We zijn met z’n allen fysiek moe, maar vooral mentaal heel erg voldaan en enthousiast. We hebben een fantastische week gehad! We kunnen alleen maar blij en trots zijn over de manier waarop we binnen en buiten onze organisatie hebben kunnen samenwerken en over de manier waarop het dorp daarop gereageerd heeft.”

Wat bedoel je met ‘de manier waarop het dorp gereageerd heeft’?
„Dan heb ik het over de drukte, over het enthousiasme, over de positieve reacties, over de voldane gezichten als de mensen de tent verlieten.”

Heb je het dan over de hele week?
„Inderdaad. Of het nou ging om de kindermiddag of over het feit dat de mensen gewoon stil werden van al het talent uit Biddinghuizen tijdens ‘Biddinghuizen goes live’. Of het nou ging om de lunch, waar mensen blij weer naar huis gingen, of de drukte en gezelligheid tijdens de sleepbootdag. Ook daar kregen we van alle kanten lof. Schippers willen volgend jaar graag terugkomen, standhouders zeiden: het is dubbel zo groot als vorig jaar, wat moet dat volgend jaar wel niet worden? Al met al hebben we volgens mij de afgelopen week heel veel doelgroepen kunnen bedienen.”

Hoe was de feestavond van zaterdag?
„Er waren ruim vijfhonderd bezoekers die hosten en sprongen. De tent ging nèt niet op en neer. Schitterend om te zien! Vooral de sfeer die er hing was prachtig. Ook het organisatiebureau waarmee wij samenwerken vond dat wij het goed voor elkaar hadden.”

Je bent bijna lyrisch…
„Ja. Ik heb jarenlang vrijwilligerswerk hebt gedaan, ook bij De IJsvogel, maar je ziet nu pas echt hoe de organisatie draait en je ziet het enthousiasme van de vrijwilligers. Als je dan ook nog ziet wat voor weerslag dat heeft op het dorp, dan moeten we met z’n allen proberen om dat op welke manier dan ook in stand te houden. Moet je die jongen eens kijken die daar loopt: hij ziet wit van de vermoeidheid, maar hij heeft ook een grijns van oor tot oor van het feest dat hij deze week heeft neergezet. Dat soort dingen doet ons deugd!”

En volgend jaar?
„We nemen de reacties en tips mee om volgend jaar een nog beter en nog fantastischer feest neer te kunnen zetten. Er zijn wat stille momenten in de tent geweest en misschien moeten we samen met verenigingen of andere organisatie proberen iets te vinden om het nòg mooier en nòg gezelliger te maken.”

Eigen verslag geschreven door stichting De IJsvogel:

Waar een klein dorp enorm groot in kan zijn, dat kun je ontdekken in Biddinghuizen! Zo ook zaterdag 31 augustus. De vrijwilligers van Stichting de IJsvogel organiseerden voor de tweede keer het “Sleepboten Festival”. Vorig jaar was dit onderdeel van de feestweek al zo’n groot succes, dit jaar wisten de Biddinghuizenaren zichzelf te overtreffen!

Het prachtige weer hielp vanzelfsprekend mee om te genieten van 21 prachtige sleepboten die allen aan De Kaai waren afgemeerd. De grote braderie op de kade was een schot in de roos, en door de toepasselijke muzikale omlijsting van diverse shantykoren was het plaatje helemaal compleet!

De modelbotenvereniging Flevoland was aanwezig en demonstreerden met hun vaartuigen in het kanaal. Deze vereniging gaat ervan uit dat elk schip in het klein kan worden nagebouwd. Daardoor wordt er met een grote variatie aan modellen gevaren. Van heel klein tot groot, van goedkoop tot duur en van heel simpel tot zeer ingewikkeld. Sleepboten, plezierjachten, werkschepen, marineschepen en zeilboten varen door elkaar.

Ook de Veteranen afdeling Dronten maakte indruk, en niet alleen door de informatie die men aan hun stand kon verkrijgen, maar zeker ook door de ministormbaan!

De stormbaan was niet het enige actieve onderdeel op de zonnige Kaai, want ook de brandweer was aanwezig met een aantal voertuigen. Informatie over werken bij de (vrijwillige-) brandweer werd graag gedeeld, maar nog leuker was het voor de kinderen natuurlijk om een heus brandje te blussen!

Uiteraard zat er ook dit jaar aan deze bijzondere dag ook een “verkiezing” vast, namelijk de verkiezing van de sleepboot van het jaar.
Dit jaar is het “de Johanna” van Reinoud en Manon van der Nagel geworden. Manon en Reinoud nemen deze eretitel over van Ruurd Ochse van “de Neeltje Jacoba” die vorig jaar met de eretitel mocht schitteren!

De schippers hebben gezamenlijk deelgenomen aan de dorpslunch en dorpsmaaltijd. Een jaarlijks terugkerend evenement, waarbij alle inwoners van Biddinghuizen welkom zijn om met elkaar te eten. Supergezellig!

De dag werd afgesloten met een groot feest in een afgeladen feesttent. Het dak ging eraf met spetterende optredens van onder andere Peter Beens en Stanley Hazes.
Kortom de organisatie kijkt terug op een geslaagde dag en het zal moeilijk worden om het volgend jaar nóg leuker te maken. Maar die uitdaging neemt de organisatie graag aan!
In Biddinghuizen daar gebeurt het, want in Biddinghuizen doen we het samen!