DeDrontenaar.nl

Woensdag, 23 september 2020

Dagelijks online, elke 2e woensdag van de maand op je deurmat in de gemeente Dronten

Intimiderende jetskiërs verpesten sfeer op Veluwemeer: „Testosterongehalte is hoog”

Redactie: M.H.

BIDDINGHUIZEN - Gerrit Jan Bosman is de sfeer in Friesland en Noord-Oost Overijssel gewend. Daar hebben de meeste recreanten de watersport-etiquette nog hoog in het vaandel. De talrijke snelheidsduivels op het Veluwemeer staan daarmee in schril contrast. „Het is ieder voor zich”, klaagt de havenmeester van De Klink.

Gerrit Jan Bosman is sinds dit seizoen havenmeester in Biddinghuizen. De houding van een deel van de watersporters valt hem ontzettend tegen. Hij ergert zich aan de speedboten en jetski’s die de snelheidslimieten aan hun laars lappen. „Dat is voor kleine bootjes ontzettend hinderlijk”, weet hij, „En als ze dan ook nog eens kleine bootjes gaan pesten…”

Dat laatste gebeurt steeds vaker: „Goedwillende burgers in bootjes worden geïntimideerd door de jetski’s. Ze scheren er aan twee kanten langs en zetten een rubberbootje in een compleet watergordijn.” Dit weekeinde maakte de havenmeester bijgaand filmpje.

Intimidatie

Bosman heeft de overlast-veroorzakers er een aantal keren op aangesproken: „Maar je kan net zo goed tegen een muur praten. Je krijgt een grote mond terug en je ziet zó veel intimidatie in de ogen van die gasten. Het enige dat ze zeggen is: mensen bij wie we het doen, vinden het leuk.”

Bosman weet wel beter. Hij spreekt de andere watersporters dagelijks en proeft een hoop irritatie. En dan gaat het nog niet eens om de schade, die bootjes in de haven oplopen door de veel te hoge golven veroorzaakt door snelheidsmaniakken. „Een week of vier geleden is er voor De Klink nog een bootje gezonken, doordat speedboten er als idioten langs voeren.”

Bijna dagelijks

„Ik zie dit soort taferelen bijna dagelijks. In de bouwvak is het aan de orde van de dag. Komend weekeinde is het mooi weer en dan komt alles wat hard kan hier weer naartoe. Het testosterongehalte op het Veluwemeer is héél hoog. Het is een heel andere watersportsfeer dan ik gewend ben.”

Het ergert hem vooral, omdat in zijn ogen alles netjes is geregeld op het Veluwemeer: „Het is een fantastisch mooi gebied met prachtige vergezichten. En er is bij Harderwijk ook nog eens een gedeelte waar hard gevaren mag worden. Dus aan de speedboten en jetski’s is ook gedacht.”

Machteloos

Bosman vindt het van belang dat er aandacht voor komt. De waterpolitie staat meestal machteloos: „Als die in Elburg de haven uitvaren, dan weten ze hier al heel snel: ze zijn onderweg.” Wat dat betreft zou hij snelheidscontroles door een onherkenbaar bootje toejuichen.

Het liefst ziet de havenmeester dat de watersporters en recreatieondernemers samen met de waterpolitie gezamenlijk in actie komen om het te reguleren: „Maar ja, die snelle boten komen ook ergens vandaan en daar heeft ook weer iemand inkomen van. Dus het zal niet zo makkelijk zijn om iedereen op één lijn te krijgen.”

Video

Ik kijk vanuit mijn woonkamer uit over het Veluwemeer en ik onderschrijf het verhaal volledig. Het gedrag bij de oevers en stranden is ronduit gevaarlijk. Jetski's en ook snelle motorboten vlak langs de stranden waar ook veel gezwommen wordt. Het is wachten op een ongeluk. Handhaving kan toch ook gecombineerd vanaf de oever en op het water? Alle snelle boten zijn voorzien van registratie. Lijkt mij niet moeilijk om overtreders op te sporen en te beboeten.
Marcel | dinsdag 11 augustus 2020 18:18