DeDrontenaar.nl

Zaterdag, 6 juni 2020

Dagelijks online, elke 2e woensdag van de maand op je deurmat in de gemeente Dronten

Het CDA snapt er niets meer van: Heeft zonnedak van Lowlands wel een vergunning?

Het CDA snapt er niets meer van: Heeft zonnedak van Lowlands wel een vergunning?
Dinand Ekkel (CDA)
Foto: ©maartenheijenk.nl
Redactie: M.H.

BIDDINGHUIZEN - Enkele maanden geleden zei wethouder Ton van Amerongen nog dat het maximum aan zonneparken in de gemeente Dronten bereikt was. Eerst zou er een beleidsplan voor zonne-energie komen en dan pas kon er worden gesproken over nieuwe initiatieven. Het CDA snapt dan ook niet waar het nieuws over het zonnedak bij Lowlands opeen vandaan komt.

Lowlands en Solarfields publiceerden dinsdag hun plan voor 90.000 zonnepanelen bij Biddinghuizen. CDA-raadslid Dinand Ekkel heeft hierover vragen gesteld aan B en W. „Heeft het college toestemming gegeven voor die aanleg?”, wil hij weten. En zo ja: „Op welke gronden is die toestemming verleend?”

Recreatieve zone

Achtergrond van die vragen is de discussie die de gemeenteraad in mei voerde over zonne-energie. Dat gebeurde naar aanleiding van de plannen van Flevonice en Dorhout Mees.

De voltallige raad vond zonneparken nuttig, maar verschillende fracties vroegen zich af of de recreatieve zone in het randmeergebied de meest geschikte plek is. En juist in die zone is ook het Lowlands-park gepland.

Quotum

Wethouder Van Amerongen vertelde in mei dat de provincie een quotum beschikbaar heeft gesteld en dat de gemeente Dronten met de parken van Flevonice en Dorhout Mees voorlopig aan haar max zit. Het CDA-raadslid wil nu van het college weten hoe het kan dat er toch 35 hectare extra wordt aangelegd.

Dinand Ekkel was in mei kritisch over Flevonice en Dorhout Mees. Hij wilde eerst een beleidsplan voor zonne-energie vaststellen en daarna pas vergunningen verlenen. Van Amerongen antwoordde dat zo’n plan er pas hoefde te liggen bij eventueel toekomstige zonneparken. Het komend voorjaar stelt de gemeenteraad dit plan vast. Ekkel vraagt zich af of dat nog wel zin heeft is, als nu alweer een nieuwe vergunning is verleend.