DeDrontenaar.nl

Maandag, 1 juni 2020

Dagelijks online, elke 2e woensdag van de maand op je deurmat in de gemeente Dronten

Gemeente wil geen woonarken in jachthaven: „Zegt meer over college dan over aanvrager”

Gemeente wil geen woonarken in jachthaven: „Zegt meer over college dan over aanvrager”
De eerste woonarken liggen al aan het Veluwemeer.
Foto: ©maartenheijenk.nl
Redactie: M.H.

BIDDINGHUIZEN - EuroParcs Resort Zuiderzee wil de komende tien jaar achttien woonboten aanmeren in haar jachthaven aan het Veluwemeer. B en W zien dat helemaal niet zitten en hebben de vergunning geweigerd, onder andere omdat ze niet geloven dat EuroParcs de boten over tien jaar weghaalt. „Dat zegt meer over het college dan over de aanvrager”, vindt EuroParcs.

De zaak diende gisteren bij de commissie bezwaarschriften, waar EuroParcs de weigering van de vergunning aanvocht. Het gaat om luxe woonboten, die het recreatiepark buitendijks wil aanmeren in de jachthaven. Er liggen er inmiddels al een paar, maar als het aan EuroParcs ligt worden dat er 18.

Plezierboten

Tijdens de hoorzitting bleek dat de gemeente twee argumenten heeft om de vergunning te weigeren. Allereerst vindt het gemeente dat het een jachthaven moet blijven: „Als EuroParcs de jachthaven gaat gebruiken voor permanente bouwwerken, dan blijft er minder ruimte voor plezierboten. En dat wil het college nadrukkelijk niet.”

Volgens EuroParcs zijn het geen permanente bouwwerken, maar kunnen de woonboten zelfstandig varen. Bovendien wijst het bedrijf erop dat er in Nederland steeds minder plezierboten zijn en dat de jachthaven met 300 ligplekken ook in de toekomst voldoende ruimte biedt: „Het is niet zo dat de hele jachthaven geblokkeerd wordt.”

Lucratieve handel

Ten tweede zit het de gemeente dwars dat EuroParcs een tijdelijke vergunning voor tien jaar heeft aangevraagd. B en W geloven er niets van dat deze lucratieve handel na tien jaar wordt opgeheven.

Het bedrijf deed de toezegging dat de woonarken na tien jaar verkocht worden of naar een andere vestiging van EuroParcs gaan. Het gemeentebestuur was niet te vermurwen: „De hele kade en alles is ervoor ingericht, het is tè lonend om het dan op te geven.”

EuroParcs erkende dat het ’t goed recht van B en W is om de vergunning te weigeren. Tegelijkertijd wezen ze erop dat het besluit op geen enkel beleid gestoeld is. Dat laatste moest het college toegeven, al werd er wel aan toegevoegd dat een beleid in de maak is.

Oud zeer

Heel even kwam het oud zeer tussen EuroParcs en de gemeente bovendrijven. Toen het bedrijf twee jaar geleden Rivièra Beach overnam, werden er nogal wat illegale werkzaamheden uitgevoerd. Het leidde er zelfs toe dat de gemeente aangifte deed bij de politie.

Inmiddels is de lucht opgeklaard. Toch meldde het college gisteren tussen neus en lippen door: „We laten al heel veel toe van EuroParcs, maar dit gaat te ver.” Die uitspraak was tegen het zere been van het bedrijf: „Ik heb ze geteld: we hebben inmiddels al 35 vergunningen moeten aanvragen…”

De commissie bezwaarschriften gaat zich buigen over de zaak en geeft binnenkort advies aan B en W. Die mogen zelf beslissen wat ze daarmee doen.

EuroParcs Resort Zuiderzee