DeDrontenaar.nl

Zondag, 20 september 2020

Dagelijks online, elke 2e woensdag van de maand op je deurmat in de gemeente Dronten

Gemeente Dronten stapt demonstratief uit Alderstafel: We hebben er niks aan gehad

Gemeente Dronten stapt demonstratief uit Alderstafel: We hebben er niks aan gehad
Aat de Jonge
Foto: ©maartenheijenk.nl
Redactie: M.H.

DRONTEN - De gemeente Dronten stapt demonstratief uit de Alderstafel, het overleg over de uitbreiding van vliegveld Lelystad. „We hebben ons afgevraagd: wat heeft het ons nou opgeleverd? En doen moet het antwoord ondubbelzinnig zijn: niets”, zegt burgemeester Aat de Jonge.

Samen met wethouder Ton van Amerongen heeft de burgemeester de portefeuille 'vliegveld Lelystad' overgenomen van de opgestapte wethouder Dirk Minne Vis (CDA). De nieuwe portefeuillehouders pakken de koe meteen bij de horens.

Het formele collegebesluit over het opstappen uit de Alderstafel moet nog genomen worden, maar de portefeuillehouders vormen de meerderheid van het afgeslankte college, dus dat zal geen probleem vormen.

Nog geen antwoord

B en W vinden dat ze zowel bij de Alderstafel als bij de staatssecretaris geen gehoor vinden over de mogelijke overlast van vliegveld Lelystad. De staatssecretaris heeft het afgelopen half jaar twee brieven ontvangen van de gemeente. Daar is nog geen antwoord op gekomen.

Ook bij de Alderstafel vangt de gemeente Dronten bot. „Dat zij dan maar zo”, reageert de burgemeester nu, „Laten we dan de belangen van de inwoners dan maar rechtstreeks onder de aandacht brengen van het departement.”

Niet tegen de luchthaven

De Jonge benadrukt dat het college niet tegen de luchthaven is: „Wij zijn vooral vóór onze inwoners. Het is heel fijn als er een luchthaven komt, maar wij voelen ons voor wat betreft de overlast niet gehoord in het hele debat. Dat gevoegd bij het feit dat er in de MER allerlei rekenfouten zitten, stemt ons heel ongerust.”

De burgemeester herinnert eraan dat er van de gesprekken aan de Alderstafel geen verslagen zijn gemaakt: „Je kreeg een uur van tevoren een agenda, het waren geheime overleggen. Eigenlijk was de stijl daarvan niet ons ding, zo willen wij niet besturen.”

Statement

Desgevraagd meldt Aat de Jonge dat het opstappen uit de Alderstafel ook gezien moet worden als statement: „Ik hoop dat het aanleiding is om ons nog eens te horen.”

Het gaat B en W hierbij vooral om inwoners die bezorgd zijn: „En wij stáán voor de belangen van onze inwoners." Het gaat daarbij met name om Biddinghuizen: „Maar als Biddinghuizen zorgen heeft, dan hebben we in heel Dronten zorgen. Zo solidair zijn we.”

Vliegveld Lelystad