DeDrontenaar.nl

Vrijdag, 5 juni 2020

Dagelijks online, elke 2e woensdag van de maand op je deurmat in de gemeente Dronten

Gemeente doet aangifte tegen EuroParcs in Biddinghuizen: „Moet aan regels voldoen”

Gemeente doet aangifte tegen EuroParcs in Biddinghuizen: „Moet aan regels voldoen”
Foto: EuroParcs
Redactie: M.H.

BIDDINGHUIZEN - „EuroParcs is welkom, maar moet wel aan de regels voldoen.” Dat zegt burgemeester Aat de Jonge naar aanleiding van de aangifte van de gemeente tegen het recreatiebedrijf. Deze aangifte is volgens de gemeente gedaan ‘na aanhoudende overtredingen van regels’.

EuroParcs is sinds januari eigenaar van vakantiepark Riviera Beach aan de Spijkweg bij Biddinghuizen. Volgens de gemeente Dronten handelt het bedrijf op meerdere gebieden in strijd met wet- en regelgeving.

Tot twee keer toe

„Tot twee keer toe heeft gemeente aan de betrokkenen een stillegging van de werkzaamheden opgelegd”, schrijft de gemeente in een persbericht, „Ondanks deze stilleggingen en opgelegde dwangsommen negeert EuroParcs aanwijzingen en zijn werkzaamheden voortgezet.”

De burgemeester wil met de aangifte voorkomen dat overtredingen worden vergroot en schade aan het natuurgebied wordt toegebracht: „Wij hebben er alles aan gedaan het gesprek met EuroParcs aan te gaan en een opening te creëren. Dit mocht niet baten.”

Werkzaamheden stilgelegd


Vorige maand heeft de gemeente Dronten de werkzaamheden stilgelegd, met name omdat er geen aanlegvergunning was. Het gaat daarbij onder meer om ophogen, afgraven en aanleggen van nieuwe paden en wegen, het aanleggen, verbreden en dempen van watergangen en het graven van sleuven.

Bij de stillegging is een last onder dwangsom opgelegd: „Geconstateerd is dat de werkzaamheden evengoed zijn voortgezet.” Op 20 maart zijn de werkzaamheden opnieuw stilgelegd. Daarbij is de dwangsom verhoogd.

„Nu opnieuw is geconstateerd dat het terrein werd opgehoogd, rest ons niet anders dan het doen van aangifte”, aldus De Jonge. 

In de handhaving treedt de gemeente samen op met Rijkswaterstaat, Staatsbosbeheer, provincie en Waterschap Zuiderzeeland.