DeDrontenaar.nl

Donderdag, 13 augustus 2020

Dagelijks online, elke 2e woensdag van de maand op je deurmat in de gemeente Dronten

Gemeente bezorgd over veiligheidssituatie rond Walibi en evenementen als Lowlands

Gemeente bezorgd over veiligheidssituatie rond Walibi en evenementen als Lowlands
Bezoekers van Lowlands wandelen op station Dronten naar de pendelbus.
Foto: ©maartenheijenk.nl (archieffoto)
Redactie: M.H.

BIDDINGHUIZEN - De gemeente Dronten constateert dat de verkeerssituatie rond Walibi en bij evenementen als Lowlands problematisch is als er ooit ongelukken of calamiteiten gebeuren. Daarbij gaat het om de bereikbaarheid voor nood- en hulpdiensten en om de mogelijkheden tot ontruiming.

De gemeente schrijft over de zorgwekkende situatie in haar nieuwe verkeer- en vervoerplan. Daarbij wijst de gemeente erop dat zij niet verantwoordelijk is: ,,De provincie is aan zet.’’

Slecht bereikbaar

Walibi en het evenemententerrein (Lowlands, Opwekking en Defqon) zijn slecht bereikbaar op piekdagen. Dit leidt niet alleen tot files en ergernis, maar volgens de gemeente bovenal tot mogelijke problemen bij calamiteiten.

De gemeente is geen eigenaar van de Spijkweg, de belangrijkste toegangsweg naar Walibi en het evenemententerrein. Die weg is van de provincie Flevoland en die provincie is ook verantwoordelijk voor het openbaar vervoer. Daarom wijst de gemeente naar de provincie voor een oplossing. Wel houdt de gemeente Dronten een oogje in het zeil; al was het alleen maar om te voorkomen dat de problemen zich verplaatsen.

Drie oplossingen

Volgens de gemeente zijn er drie mogelijkheden om de bereikbaarheid rond de Spijkweg te verbeteren. Dat zijn: een project om de verkeersstromen beter te coördineren, openbaar vervoer/pendeldiensten en een betere inrichting van de Spijkweg.

De gemeente Dronten wijst in haar verkeers- en vervoersplan ook op het regionaal economisch belang van Walibi en het evenemententerrein: ,,Het uitgangspunt is dat mensen in elk geval niet ‘weg moeten blijven’ vanwege een slechte bereikbaarheid.’’