Onderdeel van BrugMediaDagelijks online, elke 2e maandag van de maand op je deurmat in de gemeente DrontenUPLOAD HIER
uw eigen nieuws
op onze nieuwssite!
<< Ga terug

Geluid tijdens drie dagen Defqon.1 soms wel hoorbaar op de Veluwe, maar niet meetbaar


NUNSPEET - „Muziekgeluid is wel waargenomen, vooral de basdreun was duidelijk hoorbaar, maar kon het niet worden gemeten.” Die conclusie trekt het bedrijf ER Milieu & Planologie BV uit Heerde na de geluidsmetingen, die in opdracht van de gemeenten Nunspeet, Elburg en Oldebroek zijn gedaan tijdens het evenement Defqon.1.

De drie samenwerkende gemeenten hadden tijdens Defqon een meldpunt geopend. Daar kwamen 42 meldingen van de eigen burgers binnen en 100 telefoontjes uit andere gemeenten.

Lager dan vorig jaar

Er gelden voor de overkant van het Veluwemeer geen officiële geluidsnormen, omdat de gemeente Dronten over de vergunningen gaat en niet de buurgemeenten. Wel constateert ER dat de gemeten geluidsbelastingen behoorlijk veel lager waren dan vorig jaar: „Dit komt doordat de windrichting dit jaar over het algemeen niet in de richting was van Nunspeet, Elburg en Oldebroek.”

Op alle drie de dagen dat er onderzoek is verricht, komt het onderzoeksbureau tot de conclusie dat het geluid wel hoorbaar, maar niet meetbaar was. Op vrijdag en zaterdag stond de wind niet richting Veluwe. Daardoor kwamen er op vrijdag 0 meldingen uit de drie gemeenten en op zaterdag slechts 7.

Zondag

Op zondag stond de wind de andere kant op. Toen kwamen er 33 meldingen uit de eigen gemeenten. „Het muziekgeluid van Defqon was slechts op enkele locaties waar te nemen en er konden beperkt geluidsmeting worden uitgevoerd”, schrijven de onderzoekers, „Wel was het op meerder locaties hoorbaar, maar niet meetbaar.”

De meldingen van buitenaf kwamen vooral uit Kampen (23), Genemuiden (19), Zwolle (16) en IJsselmuiden (10). Slechts een enkeling uit de gemeente Dronten nam contact op: 4 telefoontjes uit Biddinghuizen en 4 uit Dronten. ER Milieu & Planologie is gaan luisteren buiten het grondgebied van de opdrachtgevers: „Maar hier is niet gemeten omdat dit buiten het werkgebied lag.”

Fout in rapport

De drie gemeenten hadden tijdens Defqon.1 uitsluitend een meldpunt ingericht. Klachten konden daar niet worden ingediend, zo hadden Nunspeet, Elburg en Oldebroek vooraf duidelijk gepubliceerd. Met klachten moesten de inwoners naar de gemeente Dronten.

Toch schrijft ER Milieu & Planologie BV in haar rapport dat er 142 ‘klachten’ zijn ingediend. Onderzoeker Erik Roelofsen erkent desgevraagd dat dit een fout in zijn rapport is: „Dat moet denk ik een verschrijving zijn geweest. Het zijn meldingen geweest en geen klachten.”

Defqon.1Op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Like ons ook op Facebook!

Ontworpen door BCO Reclameburo