DeDrontenaar.nl

Maandag, 10 augustus 2020

Dagelijks online, elke 2e woensdag van de maand op je deurmat in de gemeente Dronten

Festival en fietsroute moeten inwoners van Dronten en Elburg nader tot elkaar brengen

Festival en fietsroute moeten inwoners van Dronten en Elburg nader tot elkaar brengen
Burgemeester Jan Nathan Rozendaal van Elburg en zijn collega Jean Paul Gebben van Dronten.
Redactie: M.H.

BIDDINGHUIZEN - Een groep bewoners van Elburg en Dronten is bezig om de inwoners van beide gemeenten door middel van kleine evenementen nader tot elkaar te brengen. Op dinsdag 24 maart is er een festival bij Hanneke’s Pluktuin in Biddinghuizen en ter gelegenheid van 75 jaar bevrijding komt er een fietsroute door de polder.

De overkoepelende naam van de evenementen is ‘Kom over de Brug’. „De inzet is om ontmoeting en uitwisseling te stimuleren tussen de bewoners aan weerszijden van de Elburgerbrug”, aldus de initiatiefnemers.

Traumatisch

„Tijdens het erfgoedfestival Poldergeest in 2018 bleek dat de inpoldering van de oude Zuiderzee en hiermee het wegvallen van de broodwinning voor veel vastelanders nog steeds traumatisch is”, stelt de initiatiefgroep.

„Kennis over- en begrip van de situatie van de vastelanders is bij de poldermensen pas veel later gekomen. Zij waren immers eerst bezig met het ontwikkelen van de polder en een poldergemeenschap.”

Burgemeesters

Het festival op 24 maart wordt een ‘ontmoetings- en uitwisselingsavond’. De beide burgemeesters verrichten om acht uur de opening.

„Vastelanders en poldermensen vertellen aan elkaar hun levensverhaal, hun ervaringen aan beide zijden van het water. Rondom deze verhalen zijn er liedjes en is er kunst over de Zuiderzee, over de visserij, over de polder en de boeren en is er veel tijd om informeel met elkaar te praten.”

Fietsroute

De fietsroute rond bevrijdingsdag gaat langs de plekken waar tijdens de Tweede Wereldoorlog vliegtuigen met hun bemanning zijn neergestort en langs herdenkingsplekken op het oude land.

Daarnaast denken de initiatiefnemers aan: „Een soort van evenementenkalender waar kleinschalige activiteiten onder kunnen vallen die mensen uitdagen om ‘over de brug’ te komen.”

Initiatiefnemers Over de Brug

  • Anne-Marie van Hout, directeur Museum Elburg/VVV Elburg
  • José Oosthoek, schrijver/journalist
  • Coby Dekker-van den Berg, stichting Projecten Rondom Het Torenbosje
  • Hanneke Monsma-de Haan, Hanneke’s Pluktuin
  • Wim van Schoonhoven, galerie kunstuitleen Aan de Amstel
  • Ard van Wees, kaasboerderij De Polderzoom
  • Ernst van der Sloot, singer/songwriter