Onderdeel van BrugMediaDagelijks online, elke 2e maandag van de maand op je deurmat in de gemeente DrontenUPLOAD HIER
uw eigen nieuws
op onze nieuwssite!
<< Ga terug

Erna Breijer wil zieke essen in Biddinghuizen kappen: „Als er eentje omwaait…”

Erna Breijer wil zieke essen in Biddinghuizen kappen: „Als er eentje omwaait…”
Erna Breijer-Blom in gesprek met PvdA-gemeenteraadslid Suzanne Stoop.
Foto: ©maartenheijenk.nl

BIDDINGHUIZEN - Erna Breijer-Blom maakt zich zorgen. Vlak bij haar woning in Biddinghuizen ziet ze essen die lijden onder de essentaksterfte: „Daardoor zijn er een heleboel mensen die niet meer over dat voetpad durven te lopen.”

Mevrouw Breijer was dinsdagavond in het gemeentehuis in Dronten, waar de gemeente een ideeënmarkt had belegd. Ze presenteerde niet alleen haar idee om de essen te kappen, maar ook wat er daarna moet gebeuren.

Wat is precies uw idee?
Erna Breijer-Blom: „Ik vind dat de gemeente de zieke bomen langs De Dreef in Biddinghuizen moeten verwijderen. Daar staan een heleboel essen die last hebben van de essentaksterfte. Daardoor breken de takken af en die komen natuurlijk naar beneden. Dat gebeurt vooral als het waait, maar tegenwoordig zelfs als het windstil is. Hoe zieker de bomen worden, hoe groter de takken die naar beneden komen. Daardoor zijn er een heleboel mensen die niet meer over dat voetpad durven te lopen.”

Is het echt zó erg?
„Ja. Als het gestormd heeft, ligt het hele voetpad vol. Dan ben ik altijd degene die alle takken maar weer in het gras gooit. Ze moeten toch ergens naartoe?”

Over welk voetpad hebben we het precies?
„Over het voetpad langs De Dreef aan de kant van De Deel, langs de Zaaiviool.”

U woont daar zelf ook?
„Ik woon aan de Zaaiviool in de seniorenwoningen aan de kant van De Dreef. Een nadeel van deze bomen is ook dat ze zó groot worden, dat ik geen zon meer krijg in de achtertuin. Daardoor blijft de hele bestrating groen en is lekker in de zon zitten er niet meer bij.”

Dan krijg je meestal als reactie: de bomen waren er eerst…
„Dat klopt wel, maar er komt een tijd dat ze aan hun eind zijn. Als je ze laat staan, komt er een moment dat er bij een storm één of meerdere bomen omwaaien. Die kans zit er in.”

De gemeente zou zieke bomen toch eigenlijk uit zichzelf moeten opruimen?
„Ja, ik hoor ook dat het eigenlijk een plicht van de gemeente is. Toch vond ik dat ik het hier maar even moest opperen, want ik zit ermee. Die bomen staan vlak bij mijn huis. Als er eentje omvalt en hij valt op mijn huis, dan zit ik met de schade. Daar zit ik ook niet op te wachten.”

Wat verwacht u van de gemeente?
„Er staan natuurlijk een heleboel essen, niet alleen in Biddinghuizen, maar ook in Dronten en Swifterbant. Het enige dat ik voorstel is: haal de zieke bomen weg.”

Moeten er meteen nieuwe bomen worden geplant?
„Wat mij betreft hoeft dat niet zo snel. Bekijk eerst rustig welke bomen je wilt aanplanten, zorg dat er geld voor is en laat dan de kinderen van de basisschool tijdens boomplantdag de boompjes planten. Dat is toch een hartstikke leuk idee? En het hoeft echt niet in één jaar.”Op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Like ons ook op Facebook!

Ontworpen door BCO Reclameburo