Onderdeel van BrugMediaDagelijks online, elke 2e maandag van de maand op je deurmat in de gemeente DrontenUPLOAD HIER
uw eigen nieuws
op onze nieuwssite!
<< Ga terug

Een boompje opzetten | Zuilvormige eiken bestaan dankzij kwekers

Een boompje opzetten | Zuilvormige eiken bestaan dankzij kwekers
De zuilvormige eiken in Biddinghuizen.
Foto: Jaco Houweling

BIDDINGHUIZEN - Dit keer gaan we naar de Zaaiviool in Biddinghuizen. De naam komt van een gereedschap dat vroeger gebruikt werd, bij het zaaien. Bij dit gereedschap werd een stok (zoals de strijkstok van een viool) heen en weer gehaald om een schoep aan te drijven en het zaad mooi regelmatig te zaaien. In dezelfde buurt liggen ook de Repel en de Ponder. Wat voor gereedschappen dat zijn moet u zelf maar eens opzoeken.

Het mooie vind ik dat gereedschap iets zegt over het vernuft van mensen en dat doen de bomen waar ik het nu over heb ook. In de Zaaiviool staan namelijk zuilvormige eiken. En dan van de soort die alleen gemaakt kan worden door te stekken. U kunt het zelf proberen, deze bomen krijgen eikels en als u deze zaait zal er nooit zo’n mooie zuilvorm uit komen zoals deze bomen.

Deze bomen blijven dus alleen maar bestaan doordat kwekers iedere keer opnieuw met stukjes van een boom verder kweken. Een nadeel hiervan is dat alle bomen van deze soort eigenlijk hetzelfde zijn. Als er één een ziekte of aantasting krijgt is de kans erg groot dat alle andere dit ook kunnen krijgen.

Zo zie je maar: hoe vernuftig de mens ook is, de natuur kunnen we toch niet helemaal beheersen.

Jaco Houweling

Een Boompje OpzettenOp de hoogte blijven van het laatste nieuws? Like ons ook op Facebook!

Ontworpen door BCO Reclameburo