DeDrontenaar.nl

Zondag, 20 september 2020

Dagelijks online, elke 2e woensdag van de maand op je deurmat in de gemeente Dronten

Een Boompje Opzetten | Verdwaalde appelboom uit weggegooid klokhuis?

Een Boompje Opzetten | Verdwaalde appelboom uit weggegooid klokhuis?
Foto: Jaco Houweling
Redactie: M.H.

DRONTEN - Tot nu toe heb ik in deze rubriek altijd geschreven over bomen die duidelijk aangeplant zijn. Ze staan op een plaats die ingericht is voor de boom. Maar bij de boom van deze maand weet ik het niet.

De boom is een appel en hij staat net voor de afslag naar Biddinghuizen naast de Biddingringweg: vanaf Harderwijk komend net voor het blauwe ANWB-bord. Het is een beetje rare plek voor een vruchtboom. Mogelijk is de boom opgegroeid uit een weggegooid klokhuis. Wie het weet moet het maar laten weten op stadsbomen@gmail.com.

De appel wordt als fruit al heel lang door mensen geteeld. Waarschijnlijk is de appelboom zoals wij die kennen al vanaf 2000 voor Christus gekweekt in het huidige Kazachstan en via de zijderoute naar Europa gekomen. Vroeger had ieder streek zijn eigen appelrassen, met prachtige namen als Rode jonathan, Lunterse pippeling of Gronsvelder klumpke. Met appels, aardappels en spek is ook een heerlijke stamppot te maken, de zogenaamde Hete Bliksem.

De boom van de foto staat er al jaren en ieder najaar zie ik mensen stoppen om appels van de boom te plukken. Uit eigen ervaring kan ik zeggen: ze zijn heerlijk. Eigenlijk zouden er gewoon meer fruitbomen langs de weg geplant moeten worden.

Jaco Houweling

Een boompje opzetten