DeDrontenaar.nl

Donderdag, 6 augustus 2020

Dagelijks online, elke 2e woensdag van de maand op je deurmat in de gemeente Dronten

Een Boompje Opzetten | De drie Anna-Paulownabomen aan het Joggerspad

Een Boompje Opzetten | De drie Anna-Paulownabomen aan het Joggerspad
Foto: De Anna Palownabomen in Biddinghuizen.
Redactie: M.H.

BIDDINGHUIZEN - Eén van de leukste dingen aan het schrijven van deze stukjes zijn de reacties van lezers. Laatst stuurde iemand foto’s van een boom met heel veel prachtige bloemen. Het was een Anna-Paulownaboom. Maar die hebben we in Dronten ook staan! In Biddinghuizen, aan het Joggerspad, staan drie mooie Anna-Paulownabomen.

Het zijn bomen die eigenlijk twee keer per jaar opvallen. Eerst in het voorjaar door hun bloemen en later in het jaar door de opvallende zaaddozen. Als de zaden rijp zijn, barsten de zaaddozen open en dwarrelen letterlijk duizenden kleine zaadjes naar beneden. De lege zaaddozen blijven de hele winter aan de boom zitten en zorgen ervoor dat de boom ook in de winter opvalt.

Tsaar Paul I

De Anna-Paulownaboom is vernoemd naar de dochter van tsaar Paul I, Anna Paulowna Romanov. Zij trouwde later met ‘onze’ koning Willem II. Het was haar favoriete boom. De boom werd ontdekt door een natuuronderzoeker die vanuit Japan de zaden opstuurde. Niet helemaal toevallig financierde Anna Paulowna deze expeditie.

De komende week zullen er nog wel bloemen aan de drie bomen zitten en als u in de buurt bent van het Joggerspad, moet u eens ruiken aan de bloemen.

Vragen en reacties kunt u sturen naar: stadsbomen@gmail.com.

Jaco Houweling

Een Boompje Opzetten