DeDrontenaar.nl

Zaterdag, 6 juni 2020

Dagelijks online, elke 2e woensdag van de maand op je deurmat in de gemeente Dronten

Drie gemeenten gaan strijd aan tegen Defqon: „Er is soms geen normaal gesprek te voeren”

Redactie: M.H.

ELBURG - „De gemeenten Nunspeet, Elburg en Oldebroek gaan gezamenlijk in beroep tegen de omgevingsvergunning voor Walibi Holland.” Dat schrijven de gemeenten Elburg, Nunspeet en Oldebroek op hun websites. Het gaat de gemeenten vooral om de (vermeende) geluidsoverlast bij grote festivals als Lowlands, Opwekking en Defqon.1.

De Veluwegemeenten citeren wethouder Jaap Groothuis (SGP) van Nunspeet. Die zegt: „Als de wind richting de Veluwe staat, wordt het zware basgeluid als zeer indringend ervaren en is er soms buiten geen normaal gesprek te voeren.”

De zienswijze van de drie gemeenten is op 25 februari al ingediend. De drie gemeenten schrijven dat ze vooral bezwaar hebben tegen Defqon: „Waarbij de geluidhinder tot diep in de nacht doorgaat."

Belangenafweging

In de omgevingsvergunning staat onder andere beschreven welke geluidsnormen gelden bij grote evenementen zoals Opwekking, Defqon.1 en Lowlands. „Doel van het beroep is er voor te zorgen dat een goede en volledige belangenafweging plaatsvindt en dat de hinder aanvaardbaar is”, vervolgt de gemeente Elburg.

Benadrukt wordt dat de gemeenten geen bezwaren hebben tegen de evenementen op zich: „Het gaat erom dat de hinder ervan acceptabel is.”

Vergunning verruimd

„De gemeente Dronten heeft de omgevingsvergunning verruimd. Lowlands mag ’s nachts een uur langer doorgaan en Defqon krijgt een volledige festivaldag extra. Daarnaast is de geluidnorm met zo’n 12-13 dB verhoogd zonder onderbouwing. Voor elk bedrijf geldt dat een verruiming van de geluidnormen alleen kan met een hele goede onderbouwing en belangenafweging. Dit geldt ook voor Walibi.”

Zoals bekend hebben de drie gemeenten aan de overkant van het Veluwemeer voor het Defqon-festival, dat dit weekeinde wordt gehouden, een meldpunt ingericht. Vorig jaar gebeurde dat tijdens Lowlands voor ’t eerst. Toen kwamen er vanuit die drie gemeenten slechts twee klachten van inwoners binnen.

Defqon.1