DeDrontenaar.nl

Dinsdag, 11 augustus 2020

Dagelijks online, elke 2e woensdag van de maand op je deurmat in de gemeente Dronten

Directeur Walibi Holland geeft toelichting op geluidsrapporten Defqon en Lowlands

Redactie: M.H.

BIDDINGHUIZEN - Directeur Mascha van Till van Walibi Holland komt binnenkort waarschijnlijk naar de gemeente Elburg om tegenover de inwoners de geluidsrapporten over Defqon en Lowlands toe te lichten. Ook wordt er -in navolging van Biddinghuizen- gedacht aan een soort ‘burendag’ in het dorpshuis in Doornspijk.

Regelmatig komen er van de overkant van de Randmeren klachten over geluidsoverlast van grote festivals op het evenemententerrein van Walibi. Dit jaar waren er vooral bij Defqon protesten.

Geluid en verkeer

Burgemeester Aat de Jonge van de gemeente Dronten vertelde deze week: „Wij realiseren ons heel goed dat inwoners, bedrijven, ondernemers aan de Veluwse zijde op tweeërlei wijze overlast ondervinden van de vele festivals aan deze zijde van het water: ten eerste het geluid en ten tweede het verkeer.”

Voor een snellere verkeersafwikkeling is deze week het initiatief genomen voor de oprichting van een stuurgroep. Over het geluid zei de burgemeester: „Dat wordt gemeten, aan deze kant èn aan de overkant. Daar krijgen we keurig rapportages over en die gaan we later dit jaar evalueren. Wat fout is is is fout en wat goed is is goed. Daar kunnen we niet zo heel veel aan doen. Geluid is ook iets persoonlijks en subjectiefs. Maar desalniettemin is het overlast. Daar zijn we ons van bewust.”

De bassen van Defqon

Zijn collega Harry Dijksma van de gemeente Elburg noemt geluid een ‘heel specialistische tak van sport’: „Het ene geluid wordt heel anders ervaren dan het andere. De bassen van Defqon dragen echt ongelofelijk ver en die voel je in je buik. Atmosferische omstandigheden, wind, dat speelt allemaal mee.”

Dijksma heeft inmiddels overleg gevoerd met Mascha van Till. De burgemeester vindt het vooral belangrijk dat er goed gecommuniceerd wordt en daarom is hij blij met het initiatief voor de ‘burendag’ in Doornspijk en de toelichting op de geluidsrapporten.