DeDrontenaar.nl

Zondag, 12 juli 2020

Dagelijks online, elke 2e woensdag van de maand op je deurmat in de gemeente Dronten

Connexxion mijdt opeens centrum van Biddinghuizen: „Drempels te hoog”

Connexxion mijdt opeens centrum van Biddinghuizen: „Drempels te hoog”
De te steile verkeersdrempel in Biddinghuizen.
Foto: ©maartenheijenk.nl (archieffoto)
Redactie: M.H.

BIDDINGHUIZEN - De bussen van Connexxion rijden sinds zaterdag opeens niet meer door het centrum van Biddinghuizen. De busmaatschappij is ontevreden over de verkeersdrempels, die vorig najaar door de gemeente zijn aangelegd. De maatregel duurt volgens Connexxion waarschijnlijk tot mei of juni, Dorpsbelangen heeft gehoord dat er volgende week al iets aan gedaan wordt.

„De bussen ondervinden teveel schade van de nieuwe drempels in de Baan. Deze zijn niet correct aangelegd”, schrijft Connexxion in een toelichting op de maatregel, „Met de gemeente is hierover overlegd. Er is erkend dat er fouten zijn gemaakt; alleen de levertijd van de materialen speelt wat parten.”

Meer dan vier maanden

Dorpsbelangen is al meer dan vier maanden op de hoogte van het feit dat er verkeerde verkeersdrempels zijn neergelegd bij De Tas en het winkelcentrum. Tijdens de najaarsvergadering meldde de voorzitter al dat de gemeente de drempels zou vervangen.

Omdat het al zo lang speelt, kwam de maatregel van Connexxion in Biddinghuizen als een verrassing. Zaterdag zagen inwoners opeens plastic zakken over de bordjes bij de bushaltes in en bij het centrum. „Maandag kregen we dat via-via te horen”, klaagt voorzitter Willem Feiken van Dorpsbelangen.

Buiten het dorp om

Buslijn 147 (Harderwijk - Biddinghuizen - Dronten) rijdt sindsdien buiten het dorp om. De dorpsvoorzitter is daarover niet te spreken: „Want de ouderen die rond het centrum wonen of richting de sportvelden moeten nu een heel eind lopen of fietsen voordat ze bij de bushalte zijn.”

Feiken heeft maandag meteen de gemeente gebeld: „Want dit kan niet de bedoeling zijn.” Hij kreeg te horen dat de aanpassing van de drempels was gepland voor de voorjaarsvakantie: „Maar toen zat de vorst in de grond.”

Volgende week

Volgens de voorzitter wilde de gemeente nu eigenlijk wachten tot de meivakantie, om zodoende het verkeer van en naar de scholen te ontzien. „Er zijn echter behoorlijk wat klachten binnengekomen en daarom doen ze het nu volgende week”, aldus Feiken, „Als het tenminste niet te hard gaat vriezen...”

Of Connexxion de busroute daarna meteen weer aanpast, weet Willem Feiken niet: „De gemeente heeft contact met Connexxion, wij niet.” Zelf spreekt een woordvoerder van de busmaatschappij de verwachting uit, dat de omleiding tot mei of juni duurt.

Overigens hoeven de verkeersdrempels van Willem Feiken eigenlijk helemaal niet aangepast te worden: „Want de auto’s moeten nu flink afremmen. Maar ja… Connexxion zegt: dit is een busroute en wij willen niet meer over die drempels rijden, want die zijn te steil.”