DeDrontenaar.nl

Donderdag, 6 augustus 2020

Dagelijks online, elke 2e woensdag van de maand op je deurmat in de gemeente Dronten

Biddinghuizen krijgt nu een ‘zuipschuit’ als jubileumboom

Biddinghuizen krijgt nu een ‘zuipschuit’ als jubileumboomBiddinghuizen krijgt nu een ‘zuipschuit’ als jubileumboom
Redactie: M.H.

BIDDINGHUIZEN - Het dorp Biddinghuizen doet binnenkort een derde poging om een jubileumboom te planten bij de entree van het dorp: de rotonde Baan/Swifterweg. Deze keer wordt het de tamarisk, die nu nog aan de Sportlaan achter de nieuwe moskee staat.

Bij het 50-jarig bestaan van Biddinghuizen kreeg het dorp een jubileumboom van de gemeente. Die boom is omgewaaid en vervangen door een nieuwe boom. Ook deze heeft inmiddels het loodje gelegd.

Verhuizing tamarisk

Tijdens de najaarsvergadering van Dorpsbelangen werd de suggestie gedaan om de tamarisk van de Sportlaan te promoveren tot jubileumboom. Daartoe is inmiddels besloten en binnenkort verhuist de tamarisk naar de entree van het dorp. Overigens is het nog maar de vraag of de tamarisk wel een boom genoemd mag worden. Veelal wordt het een 'struik' genoemd.

De Biddinghuizer tamarisk was indertijd aan de Sportlaan geplant bij de gelijknamige christelijke basisschool. ,,De tamarisk is een boom die in de Bijbel genoemd wordt als symbool van herkenning en oriëntatie’’, zo motiveert de inmiddels naar het educatief centrum verhuisde school haar naam.

Zuipschuit

De website tuinieren.nl noemt de tamarisk een ‘zeeman’ en een ‘zuipschuit’: ,,Met tamarisk heb je een echte zeeman in de tuin. Deze struik of kleine boom doet het buitengewoon goed aan de kust in een zoute en winderige omgeving. Daarnaast is het een echte zuipschuit. Hij ontwikkelt een diep en omvangrijk wortelstelsel waarmee hij zeer veel water tot zich neemt. Mede daardoor groeit er weinig in zijn omgeving.’’