DeDrontenaar.nl

Dinsdag, 14 juli 2020

Dagelijks online, elke 2e woensdag van de maand op je deurmat in de gemeente Dronten

Biddinghuizen hoopt dat gemeente zwembad De Alk voor 6,5 ton wil opknappen

Biddinghuizen hoopt dat gemeente zwembad De Alk voor 6,5 ton wil opknappen
Werkzaamheden in zwembad De Alk in het kader van NLdoet.
Foto: ©maartenheijenk.nl (archieffoto)
Redactie: M.H.

BIDDINGHUIZEN - Een aanvraag van de gemeente Dronten om het openluchtzwembad De Alk een forse opknapbeurt te geven, is afgewezen door het fonds Leefbaarheid van de provincie Flevoland. Dorpsbelangen Biddinghuizen laat de moed niet zakken en hoopt dat de gemeente het plan nu zèlf omarmt.

Plannen om het zwembad over te nemen van de gemeente, bleken voor Dorpsbelangen niet haalbaar te zijn. Wel werd er actief nagedacht over een opknapbeurt.

Zelfwerkzaamheid

Aanvankelijk had Dorpsbelangen de idee om het zieltogende zwembad voor ruim negen ton te laten opknappen. Toen dat niet realistisch bleek, zijn de ambities teruggeschroefd naar 6,5 ton. Daarvan draagt het dorp zelf een ton bij middels zelfwerkzaamheid. De inwoners toonden vrijdag en zaterdag hun goede wil door alvast een begin te maken met die zelfwerkzaamheid.

De gemeente kreeg nul op het rekest in Lelystad, maar dorpsvoorzitter Willem Feiken geeft dus niet op. Hij hoopt dat het plan nu wordt uitgevoerd onder auspiciën van de gemeente. Zijn streven is dat de schop na de zomer van 2020 de grond in gaat: „En misschien willen en kunnen we het zwembad tegen die tijd als Dorpsbelangen alsnog overnemen.”

Nieuwe gebouwen

Het plan voorziet in de sloop van de huidige gebouwen. Alleen de ‘machinekamer’ is nog niet aan vervanging toe. Aan de kant van de ingang moet dan een nieuw gebouw verschijnen met kleedkamers en toiletten die voldoen aan de eisen van de tijd. De niveauverschillen gaan eruit, zodat het zwembad ook toegankelijk wordt voor mindervaliden.

Aan de noordkant wordt een wal aangelegd met de aarde die overblijft na het weghalen van de niveauverschillen. Die wal moet de plaats innemen van de huidige bomen. Door die maatregelen hebben de buren van De Uitloper straks geen last van het zwembad èn krijgen ze meer licht.

Overboord

In de tekening van Dorpsbelangen staan ook beachvolleybalvelden. Het openluchtzwembad wil verder profiteren van de sloop van zwembad Overboord in Dronten. Een deel van de machinerieën kan in Biddinghuizen nog heel goed gebruikt worden en ook wordt gedacht aan het overplaatsen van ornamenten en de glijbaan.

De naastgelegen gymzaal, die overbodig wordt als Biddinghuizen haar multifunctioneel gebouw (MFG) krijgt, maakt geen onderdeel uit van de plannen. Die gymzaal is volgens Dorpsbelangen òp en mag gesloopt worden.

Wel zijn er er plannen om op die locatie ‘iets met zorg’ te gaan doen. Deze ideeën staan echter nog in de kinderschoenen.

Biddinghuizen