DeDrontenaar.nl

Dinsdag, 11 augustus 2020

Dagelijks online, elke 2e woensdag van de maand op je deurmat in de gemeente Dronten

‘Actiegroepen’ in Ketelhaven en Biddinghuizen sip: „Wij hadden echt gerekend op oplossing”

Redactie: M.H.

BIDDINGHUIZEN/KETELHAVEN - „De gemeente en de provincie hebben vanaf het begin veel te weinig rekening gehouden met de mensen in de dorpen die dicht bij die windturbines komen te wonen.” Hans van Veen uit Ketelhaven is slecht te spreken over de mening van het gemeentebestuur dat de windmolens vlakbij de dorpen niet geschrapt kunnen worden. Vanuit Biddinghuizen zegt Kees Vermetten namens de groep verontrusten bewoners: „Wij zijn zéér teleurgesteld.”

Wethouder Roelof Siepel (ChristenUnie) stelde de beide ‘actiegroepen’ woensdag hoogstpersoonlijk op de hoogte van het nieuws. „Misschien waren onze verwachtingen wel te hoog, maar wij hadden echt gerekend op een oplossing”, reageert Vermetten, „Niet alleen wij vinden dat die vier molens te dicht op ons dorp komen, de gemeente vindt dat ook. En dan valt het ons tegen dat er zó veel mogelijkheden zijn en er toch geen enkele oplossing is gevonden.”

Vreemd

In Ketelhaven zegt Hans van Veen namens de commissie Windplan Groen van de Vereniging van Eigenaren niet onder de indruk te zijn van de bevindingen van de wethouder: „Wij zijn benieuwd welke alternatieven er allemaal onderzocht zijn en waarom dat niet kan. Maar dat er niet één windturbine bij Ketelhaven af kan, dat vinden wij op z’n zachtst gezegd vreemd.”

De brief die door B en W aan de gemeenteraad is gestuurd, heeft bij de verontruste inwoners van Biddinghuizen nogal wat vragen opgeroepen. Zo wil Kees Vermetten graag meer inzicht krijgen in het planologische onderzoek dat onder leiding van de gemeente is uitgevoerd.

Hij verwondert zich dat de locatie bij de Oudebostocht is afgevallen omdat het een laagvliegroute van defensie is: „Dat komt nu opeens naar boven en dat vinden wij gek. Misschien is het waar, maar we zijn wel benieuwd naar de uitleg van de wethouder.”

Kritischer kijken

De groep in Ketelhaven vindt dat de gemeente veel kritischer had moeten kijken naar het businessplan van Windplan Groen. Verder denkt Van Veen dat de energiedoelstelling met veel minder windmolens kan worden gehaald dan gepland. Daarom kan die ene molen volgens hem best geschrapt kan worden.

Beide groepen zijn benieuwd naar de uitleg van de wethouder, die maandag naar Biddinghuizen komt en woensdag naar Ketelhaven. Kees Vermetten vindt de planning van die avond ongelukkig, maar is wel blij dat de wethouder beter probeert te communiceren dan zijn voorganger.

„Maar de hele communicatie van de gemeente naar de burgers blijft heel moeizaam gaan”, vervolgt Vermetten, „Daarom heb ik de wethouder gezegd: als we niet met z’n allen in een goede dialoog en een goede samenwerking komen, dan hebben we alleen maar verliezers.”

Raad van State

Nu de mogelijkheden bij de gemeente, de provincie en Windplan Groen uitgeput lijken, zit er voor de beide groepen niets anders op dan een gang naar de Raad van State. In Ketelhaven lijken ze die stap te zetten, de verontruste bewoners van Biddinghuizen doen dat niet. Wel weet Kees Vermetten dat er inwoners van zijn dorp zijn, die op persoonlijke titel naar de Raad van State gaan.

Inloopavonden

  • Biddinghuizen, Koetshuis: maandag 13 januari, 19:00 uur.
  • Ketelhaven, Lands End: woensdag 15 januari, 19:00 uur.

Windplan Groen

Video Roelof Siepel