DeDrontenaar.nl

Dinsdag, 11 augustus 2020

Dagelijks online, elke 2e woensdag van de maand op je deurmat in de gemeente Dronten

Zomerenquête een jaar later | Verplaatsen weekmarkt: „Het was een beetje dom”

Zomerenquête een jaar later | Verplaatsen weekmarkt: „Het was een beetje dom”
Redactie: M.H.

DRONTEN - Het nieuwe college van B en W had zich vorig voorjaar voorgenomen om te zoeken naar ‘nieuwe verbindingen’ met de inwoners. Datzelfde college nam in haar allereerste vergadering het opvallende besluit om de weekmarkt te verplaatsen van het Meerpaalplein naar de parkeerplaats aan De Schans. Zonder met de marktkooplieden te overleggen, zonder met de winkeliers te overleggen, zonder met de inwoners te overleggen.

Om B en W een handje te helpen bij het leggen van de zo vurig gewenste ‘nieuwe verbindingen’, hield DeDrontenaar.nl vorig jaar een Zomerenquête. Tegen de 1.500 lezers lieten weten hoe zij denken over een aantal actuele onderwerpen.

Weekmarkt

Bijna driekwart van de lezers vond dat de weekmarkt gewoon op het Meerpaalplein moest blijven. Dat was niet zo opmerkelijk, want drie jaar eerder hielden wij een enquête over de inrichting van het plein. Ook toen sprak een overgrote meerderheid zich al uit tegen verplaatsing van de weekmarkt.

Irene Korting (VVD) hield lang vast aan het besluit dat ze tijdens haar allereerste vergadering als wethouder had genomen. In reactie op kritische vragen uit de gemeenteraad zei ze zelfs: als de weekmarkt niet wordt verplaatst, dan verdwijnt de markt op den duur misschien helemaal.

Op de rem

De winkeliers lieten zich al heel snel kritisch uit over de verplaatsing, gevolgd door onder anderen de marktkooplieden zelf en rolstoel- en scootmobielgebruikers. Bij al die kritiek trapte de wethouder uiteindelijk alsnog op de rem. Eén week voordat het in november in de gemeenteraad behandeld zou worden, haalde ze het van de agenda.

Irene Korting zei eerst in gesprek te willen met alle betrokkenen. Ze stelde dat haar geen blaam trof en legde de schuld van alle consternatie bij de marktcommissie, die de marktkooplieden niet bleek te vertegenwoordigen.

Een beetje dom

Sinds Irene Korting het onderwerp van de agenda haalde, is het oorverdovend stil over de weekmarkt. Over een verhuizing wordt al helemaal niet meer gesproken.

De conclusie mag zijn dat het nieuwe college van B en W in juni 2018 te hard van stapel is gelopen met haar besluit om de weekmarkt te verplaatsen. Om met prinses Máxima te spreken: „Het was een beetje dom.”

Maarten Heijenk

Verhuizing weekmarkt

Zomerenquête een jaar later