DeDrontenaar.nl

Dinsdag, 2 juni 2020

Dagelijks online, elke 2e woensdag van de maand op je deurmat in de gemeente Dronten

Zomerenquête een jaar later | Inwoners willen geen geld naar Floriade, raad wordt er moe van

Zomerenquête een jaar later | Inwoners willen geen geld naar Floriade, raad wordt er moe van
Foto: Zomerenquête DeDrontenaar.nl 2018
Redactie: M.H.

DRONTEN - Meer dan de helft van de inwoners liet vorig jaar via de Zomerenquête van deze krant weten dat de gemeente geen cent moet steken in de presentatie van Dronten op de Floriade 2022 in Almere. Dat standpunt werd in de gemeenteraad verwoord door de SP. Zij kregen echter geen enkele steun. Sterker nog: verschillende fracties lieten weten een beetje moe te worden van het ‘gedram’ van de SP.

Om B en W een handje te helpen bij het leggen van haar zo vurig gewenste ‘nieuwe verbindingen’, hield DeDrontenaar.nl vorig jaar een Zomerenquête. Tegen de 1.500 lezers lieten weten hoe zij denken over een aantal actuele onderwerpen, waaronder de Floriade.

150.000 euro

De gemeente Dronten geeft geen geld aan de Floriade zelf. Wel is er - verdeeld over een aantal jaren - 150.000 euro uitgetrokken om Dronten bij de Floriade ‘goed op de kaart te zetten’. Zo organiseerde de gemeente in november samen met de Floriade het congres ‘De Nieuwe Bodem’. Wethouder Irene Korting (VVD) gebruikte die gelegenheid om ondernemers op te roepen de kansen te grijpen die de Floriade biedt.

De deelnemers aan de Zomerenquête trapten een jaar geleden op de rem. Peter Duvekot (SP) zei daarover in de gemeenteraad: „Wij verbinden als Dronten onze naam aan de Floriade. Dat moeten wij niet willen, want de Floriade is continu negatief in het nieuws.”

Stokpaardje

Het kwam hem op de hoon van collega-politici te staan. „U berijdt een stokpaardje”, zei Roelof Siepel (ChristenUnie). „Als je steeds dezelfde vraag stelt, krijg je steeds hetzelfde antwoord”, reageerde wethouder Irene Korting (VVD). „U creëert een negatief beeld”, vond Paul Vermast (GroenLinks).

Een SP-motie om geen geld meer te steken in Dronten-promotie tijdens de Floriade werd door de rest van de gemeenteraad weggestemd.

In onze rubriek ‘Zomerenquête een jaar later’ kijken we of het gemeentebestuur in het kader van haar ‘nieuwe verbindingen’ heeft geluisterd naar de inwoners. Als het om de Floriade gaat, moet het antwoord luiden: neen.

Maarten Heijenk

Zomerenquête een jaar later

Floriade Almere 2022