DeDrontenaar.nl

Vrijdag, 18 september 2020

Dagelijks online, elke 2e woensdag van de maand op je deurmat in de gemeente Dronten

Zomerenquête een jaar later | Inwoners vragen cameratoezicht en krijgen een lokfiets

Zomerenquête een jaar later | Inwoners vragen cameratoezicht en krijgen een lokfiets
Foto: Zomerenquête DeDrontenaar.nl 2018
Redactie: M.H.

DRONTEN - Maatregelen om vernielingen aan fietsen en diefstal van fietsen tegen te gaan worden niet genoemd in het beleid van het gemeentebestuur. En dat terwijl de inwoners er vorig jaar nadrukkelijk om gevraagd hebben in de Zomerenquête van DeDrontenaar.nl. Wel heeft de nieuwe burgemeester toegezegd een lokfiets te willen inzetten.

Het college van B en W zegt ‘nieuwe verbindingen’ met de inwoners te zoeken. DeDrontenaar.nl heeft het gemeentebestuur een handje geholpen door de mening van de Drontenaren over een aantal actuele onderwerpen te vragen.

Cameratoezicht

Eerlijk is eerlijk: de samenstellers van de Zomerenquête hadden de lokfiets niet als mogelijkheid genoemd voor de stationsomgeving. Cameratoezicht werd wel genoemd en daar koos 45% van de inwoners voor.

Het was de CDA-fractie die vorig jaar opperde om dat cameratoezicht in te voeren. Toenmalig burgemeester Aat de Jonge zei in een reactie dat er niets bijzonders aan de hand was rond het station. Vorige maand vroeg de VVD op haar beurt aandacht voor diefstal en vernielingen bij het station. Toen kwam burgemeester Jean Paul Gebben met het idee van de lokfiets.

Aangiftecijfers

Altijd als er gesproken wordt over diefstal van fietsen, wordt er gewezen op de officiële cijfers. Die laten zien dat het aantal fietsendiefstallen in Dronten is afgenomen van rond de 135 per jaar (2012 tot en met 2016) naar rond de 50 per jaar (2017 tot heden). Op basis van het aantal aangiften worden maatregelen veelal niet nodig geacht.

In deze rubriek kijken we terug wat het gemeentebestuur een jaar later heeft gedaan met de suggesties van de lezers. Als het om de fietsenstallingen bij het station ging, koos slechts 4% voor ‘laten zoals het is’. Die 4% heeft haar zin gekregen.

Waarbij het op z’n minst curieus is dat er in het vernieuwde gemeentehuis straks wèl cameratoezicht komt…

Maarten Heijenk

Zomerenquête een jaar later