DeDrontenaar.nl

Vrijdag, 25 september 2020

Dagelijks online, elke 2e woensdag van de maand op je deurmat in de gemeente Dronten

Zeskamp-reünie met filmbeelden uit 1969: „Heeft Dronten grote bekendheid gebracht"

Zeskamp-reünie met filmbeelden uit 1969: „Heeft Dronten grote bekendheid gebrachtZeskamp-reünie met filmbeelden uit 1969: „Heeft Dronten grote bekendheid gebrachtZeskamp-reünie met filmbeelden uit 1969: „Heeft Dronten grote bekendheid gebrachtZeskamp-reünie met filmbeelden uit 1969: „Heeft Dronten grote bekendheid gebracht
Redactie: M.H.

DRONTEN - Vijftig jaar geleden, op 11 oktober 1969, deed Dronten in Leeuwarden voor de eerste keer mee aan een live-uitzending van het NCRV-televisieprogramma Zeskamp. Vijftig jaar na dato heeft de stichting Geschiedschrijving in de gemeente Dronten samen met de werkgroep Zeskamp besloten een reünie te houden.

De reünie wordt gehouden op maandagavond 14 oktober in De Meerpaal. „Met filmbeelden en verhalen kijken we terug op deze voor Dronten zo belangrijke gebeurtenis." De avond is gratis, maar belangstellenden moeten zich wel van tevoren aanmelden.

Ongelofelijk populair

Zeskamp was indertijd een ongelofelijk populair televisieprogramma. Het was een spel tussen plaatsen uit de verschillende provincies met uiteindelijk een grote finale tussen de zes hoogstgeplaatste teams.

„Niemand had op dat moment kunnen bedenken wat een groot succes dit zou worden”, vertelt toenmalig coach Ino Meijer, „Na een aanvankelijk afwachtende houding van bestuurders en bewoners uit de drie dorpen van het toenmalige Openbaar Lichaam, was na het eerste succes de gehele bevolking laaiend enthousiast.”

Winkels sloten eerder

„Het gevolg was dat bij de tweede wedstrijd op 9 januari in Doetichem er bussen vol met supporters de ploeg kwamen aanmoedigen. Dat herhaalde zich in Barneveld en Leiden”, vervolgt Meijer, „Winkels sloten eerder op de dag van uitzending om iedereen de gelegenheid te geven om tijdig voor de televisie te gaan zitten of om af te reizen naar de wedstrijd.”

Na een tweede plaats in de finale ging de succesvolle ploeg door naar de Europese variant van Zeskamp: Spel Zonder Grenzen. In Italië behaalde Dronten de vierde plaats van twaalf deelnemende landen: „Uniek was het feit dat het showprogramma tussen de twaalf steden door Dronten werd gewonnen.”

De Meerpaal was te klein

Vervolgens kwam er nog eenmaal een ploeg uit Dronten in actie. Na een gewonnen voorwedstrijd tegen Lelystad mocht Dronten in 1979 in Utrecht deelnemen aan Zeskamp ter gelegenheid van 400 jaar Unie van Utrecht.

„Het winnen van dit twaalfprovinciënspel bracht zoveel enthousiasme teweeg dat bij aankomst, diep in de nacht, De Meerpaal te klein was om alle supporters onderdak te kunnen bieden, terwijl buiten de Eendracht er vrolijk op los blies”, blikt Ino Meijer terug.

Tot op de dag van vandaag worden al deze successen in gesprekken van oudgedienden nog regelmatig teruggehaald: „We kunnen wel stellen dat de deelname aan Zeskamp Dronten in Nederland grote bekendheid heeft gebracht.”

Aanmelden reünie