Onderdeel van BrugMediaDagelijks online, elke 2e maandag van de maand op je deurmat in de gemeente DrontenUPLOAD HIER
uw eigen nieuws
op onze nieuwssite!
<< Ga terug

Zeewolde krijgt meer windsubsidie dan Dronten

Zeewolde krijgt meer windsubsidie dan Dronten
Foto: ©maartenheijenk.nl

DRONTEN - Windparken krijgen in de gemeente Zeewolde meer rijkssubsidie dan windparken in de gemeente Dronten. Dit komt door een nieuwe subsidieregeling.

Er moeten overal in het land windparken komen. Op de ene plaats waait het echter harder dan op de andere plaats. Om ook de bouw van windparken in windluwe gebieden te stimuleren, geeft het rijk daar meer subsidie.

Vastgesteld per gemeente

De hoogte van de rijkssubsidies is per gemeente vastgesteld. In de gemeente Dronten zijn de verschillen echter groot, zo legde gemeentelijk adviseur Johan van de Heijning donderdagavond uit aan de raadscommissie: in het Rivierduingebied waait het behoorlijk hard en in het oosten van de gemeente veel minder hard.

,,Het betekent dat de boeren in de oostkant benadeeld worden omdat ze heel de gemeente Dronten als één gebied rekenen met veel wind'', zei wethouder Hans Engelvaart, ,,Dit vinden wij een oneerlijke en niet reële situatie.''

9,8 tegenover 8,6 cent

Van de Heijning vertelde dat Zeewolde in de hoogste subsidiecategorie zit. De windparken krijgen daar een rijkssubsidie van 9,8 eurocent per geproduceerde kWh windstroom. Aan de andere kant van de gemeentegrens krijgen hun buren aan de oostkant van de gemeente Dronten slechts 8,6 eurocent per kWh.

Wethouder Engelvaart kondigde aan dat de gemeente aan de bel gaat trekken bij het Rijk in een poging om deze subsidieregeling te veranderen. Paul Vermast (GroenLinks) deed het voorstel om ook de partijen te laten 'leuren' bij hun fracties in Den Haag.Op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Like ons ook op Facebook!

Ontworpen door BCO Reclameburo