Onderdeel van BrugMediaDagelijks online, elke 2e maandag van de maand op je deurmat in de gemeente DrontenUPLOAD HIER
uw eigen nieuws
op onze nieuwssite!
<< Ga terug

Zeearenden hebben nest in Roggebotzand bij Dronten verlaten

Zeearenden hebben nest in Roggebotzand bij Dronten verlaten
Een kapot ei van de zeearend.
Foto: Vahid Dizdarevic

DRONTEN - Een zeearendnest in Roggebotzand is de afgelopen week verlaten door de zeldzame roofvogels. Boswachter Vahid Dizdarevic heeft op de website van Staatsbosbeheer foto’s van eiresten gepubliceerd.

De zeearend is de grootste arend van Europa. De vogel broedde tien jaar geleden voor het eerst sinds eeuwen weer in Nederland: in de Oostvaardersplassen. Later kwamen daar drie broedplaatsen bij, waaronder Roggebotzand bij Dronten, een gebied dat deel uitmaakt van de Randmeerbossen.

Gevoelig voor vestoring

Twee jaar geleden kreeg een zeearendnest in het Roggebotzand veel aandacht, onder andere met een webcam. Uiteindelijk hebben de vogels toen hun nest verlaten. Mede daarom werd er dit jaar veel minder publiciteit gegeven aan het nest: ,,Want zeearenden zijn zeer gevoelig voor verstoring en de vogel staat volop in de belangstelling bij vogelspotters.’’

,,Dit keer hadden de arenden een nest in de buurt van het oude nest gebouwd’’, aldus de boswachter, ,,Uit voorzorg hadden wij maatregelen genomen en het niet toegankelijke stiltegebied rondom het nest nog groter gemaakt.’’

Na 3 weken broeden

Het nest is dagelijks in de gaten gehouden door de boswachter: ,,Maar na ongeveer drie weken broeden is afgelopen week tijdens de monitoring geconstateerd dat de vogels plotseling niet meer op het nest waren.’’Op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Like ons ook op Facebook!

Ontworpen door BCO Reclameburo