DeDrontenaar.nl

Donderdag, 6 augustus 2020

Dagelijks online, elke 2e woensdag van de maand op je deurmat in de gemeente Dronten

Winkels tussen Het Ruim en Schouwstraat op de schop: „Het oogt rommelig”

Winkels tussen Het Ruim en Schouwstraat op de schop: „Het oogt rommelig”
„Het gebied oogt rommelig”, schrijven B en W.
Foto: ©maartenheijenk.nl
Redactie: M.H.

DRONTEN - „Dronten-centrum zit momenteel te ruim in z’n jasje”, schrijven B en W in hun ‘retailvisie’. De gemeente wil winkelcentrum Suydersee veranderen in 'een compact winkelgebied zonder gaten’. Daarnaast wordt ingezet op themagebieden binnen het centrum.” Het meest in het oog springende plan van B en W is de mogelijke sloop van het gebied tussen Het Ruim en de Schouwstraat.

„Het vastgoed heeft een lage kwaliteit en sluit niet aan op de kwaliteit van de rest van het centrum”, schrijven B en W over het gedeelte met zaken als Anemoon, Flevo Optiek, Action, Aan de Fonteyn en visspeciaalzaak Ras.

B en W klagen over een slechte uitstraling van het vastgoed en slechte ruimtelijke structuur: „Ook oogt het gebied rommelig met de kiosken en is de routing onduidelijk."

Sloop

Eén van de opties voor dit gebied is sloop van de winkels en realisatie van parkeervoorzieningen. Een tweede optie is sloop en nieuwbouw van ‘voorzieningen die attractiviteit kunnen bieden aan het centrumgebied'. Een optie is ook nieuwbouw met één grootschalige trekker. B en W noemen in dat kader een discountsupermarkt zoals de Lidl er eentje is. „Ook het toevoegen van meer groen in dit gebied kan bijdragen aan de kwaliteit en sfeer.”

Het gemeentebestuur beseft dat er voldoende perspectief geboden moet worden aan zowel bestaande ondernemers als vastgoedeigenaren: „Er dient allereerst geïnventariseerd te worden in hoeverre ondernemers bereid zijn te verplaatsen naar locaties elders in Dronten-centrum en tegen welke voorwaarden.”

Wie gaat dat betalen?

Op de vraag wie dat moet betalen, antwoordt wethouder Irene Korting (VVD) dat de vastgoedeigenaren en de ondernemers als eerste aan zet zijn: „Want wij kunnen natuurlijk geen besluit nemen over een pand waar een vastgoedeigenaar eigenaar van is. We moeten dus in overleg met elkaar.”

De retailvisie spreekt wel over een 'transformatiesubsidie'. De wethouder benadrukt dat de gemeenteraad daarover het laatste woord heeft.

Volgens Irene Korting hebben de vastgoedeigenaren zelf al toegezegd een soort ‘transformatiefonds’ te willen oprichten: „Zij nemen dus ook hun verantwoordelijkheid.”

Te ruim in z'n jasje

Het voorstel om het winkelgebied aan te pakken komt voort uit het oordeel dat Dronten qua winkelruimte te ruim in z’n jasje zit. B en W vinden weliswaar dat de leegstand nu nog op een aanvaardbaar niveau ligt: „Maar een compact winkelgebied kan de leegstand terugdringen en levert voor de consument gemak op.”

Een andere reden om Suydersee te verkleinen is volgens het college dat sommige winkels momenteel niet op een logische plaats staan: „Er is geen sprake van duidelijke thema- annex sfeergebieden.” Door branches bij elkaar te plaatsen hoopt het gemeentebestuur op synergie: „Wat positief is voor zowel de ondernemers als de consument.”

Winkelrondje

In de visie van het gemeentebestuur moet het ‘winkelrondje’ of het kwadrant het kernwinkelgebied worden: „Hier wordt primair ingezet op winkelfuncties in combinatie met winkelondersteunende horeca, zoals lunchrooms en koffiezaken.”

Nota detailhandel gemeente Dronten