DeDrontenaar.nl

Zondag, 29 maart 2020

Dagelijks online, elke 2e maandag van de maand op je deurmat in de gemeente Dronten

Winkeliers snappen helemaal niets van verhuizing weekmarkt: „Wij doen ons stinkende best”

Winkeliers snappen helemaal niets van verhuizing weekmarkt: „Wij doen ons stinkende best”
Richard Onderberg (rechts) bij de opening van het vernieuwde Meerpaaplein.
Foto: ©maartenheijenk.nl
Redactie: M.H.

DRONTEN - Het besluit van het college van B en W om de weekmarkt te verplaatsen van het Meerpaalplein naar de parkeerplaats aan De Schans, is niet goed gevallen in winkelcentrum Suydersee. DeDrontenaar.nl sprak erover met voorzitter Richard Onderberg en centrummanager Leo Hoksbergen. Zij spreken namens stichting DOES, die de winkeliers vertegenwoordigt.

Wat vinden jullie van de verplaatsing van de weekmarkt?
Richard Onderberg: „Ik vind het een heel slecht plan, onder andere omdat het ten koste gaat van ondernemers aan het plein, die straks geen spin-off meer hebben. Daarnaast denk ik dat de ondernemers aan de parkeerplaats concurrentie gaan ondervinden van de markt. Al met al vind ik het niet verstandig.”
Leo Hoksbergen: „We hebben de afgelopen jaren sterk ingezet om meer sfeer en reuring op het plein te krijgen. En dan wordt nu opeens besloten om 46 weekmarkten van het plein te halen, terwijl die zo belangrijk zijn voor het levendig houden van het stadscentrum. Dat vinden wij een hele rare zaak.”

Dat de markt naar een parkeerplaats gaat, maakt het voor jullie extra onverteerbaar?
Leo Hoksbergen: „Inderdaad, er gaan nu ook nog parkeerplaatsen verloren. Wij begrijpen niet wat het beleid daarachter is.”

Het is toch geen geheim dat de marktkooplieden ontevreden zijn?

Leo Hoksbergen: „Je kunt best met elkaar van mening zijn dat de markt niet goed functioneert. Daar kun je dan met elkaar over spreken. Je kunt bijvoorbeeld de kraamopstelling verbeteren of de tracering versterken. Daar zijn best ideeën en mogelijkheden voor. Maar om ‘m dan weg te halen van het plein dat je juist met elkaar levendig wilt houden en waar je fors in hebt geïnvesteerd, dat vinden wij een hele rare ontwikkeling.”

Die investering van 475.000 euro in het Meerpaalplein komt nu in een merkwaardig daglicht te staan?
Richard Onderberg: „Drie jaar geleden heb in mijn toenmalige functie als voorzitter van de Meerpaaldagen al tegen de gemeenteraad gezegd dat ik tegenstander was van het aanpassen van het plein. Ik vond die vijf ton weggegooid geld.”

Begreep u de beweegredenen van de gemeenteraad om het toch toch door te zetten?
Richard Onderberg: „De gemeenteraad vond het een saaie, grote, lege plek in het dorp waar niks gebeurde. Ik was het daar niet mee eens. Ik zat toen al op 110 tot 115 evenementen op jaarbasis. Daarom heb ik gezegd: waarom zou je dat plein aanpassen? Maar de gemeenteraad vond dat het toch moest doorgaan. Er moest meer gebeuren op het plein.”

En u kunt dat nu niet rijmen met het verplaatsen van de weekmarkt?
Richard Onderberg: „Inderdaad. Nu zeggen ze opeens: laten we even 46 weekmarkten verplaatsen naar de parkeerplaats. Dat staat haaks op de geluiden van drie jaar geleden in de gemeenteraad.”

Het was toch ook uitgangspunt bij de verbouwing van het Meerpaalplein dat de evenementen en de markt daar zouden blijven?
Richard Onderberg: „Precies. Met de verbouwing moest bereikt worden dat er méér evenementen op het plein zouden plaatsvinden, dat er méér reuring zou ontstaan. En als je dan nu 46 weekmarkten weghaalt, dan begrijp ik daar echt helemaal niks van. Dat mag je gerust op die manier in de krant zetten, dat ik er niets van begrijp.”

Is er overlegd met de stichting DOES?
Leo Hoksbergen: „Wij hebben er in het voortraject een paar keer kort over gesproken. En daarbij hebben wij gezegd: als er wordt nagedacht over het functioneren van de markt, laten we dan samen bekijken hoe we dat beter kunnen doen op de plek waar de markt nu staat. Er is een landelijke vereniging van ambulante handel. Die is op een heleboel plaatsen bezig met het versterken van de positie van markten in winkelgebieden en die hebben daar genoeg ideeën voor. Daar is hier niet voor gekozen, er is gekozen voor verplaatsing naar een parkeerplaats. Dat vind ik wel heel erg korte-termijndenken.”

Wat vind u ervan dat B en W dit besluit baseren op een enquête uit 2012?
Richard Onderberg: „Dat wist ik nog niet, maar als dat zo is dan begrijp ik er nog minder van. Een enquête uit 2012 is gedateerd, dat is een rapport van vóór de aanpassing van het plein. En als het in 2012 al bekend was, waarom is dat dan niet meegenomen in de plannen om juist meer reuring op het plein te krijgen?”
Leo Hoksbergen: „Vergeet ook niet hoeveel veranderingen er in de retailmarkt en in de marktsector zijn geweest sinds 2012…”

Gaan jullie nog actie ondernemen?
Leo Hoksbergen: „We hebben contact gelegd met de wethouder om hierover in gesprek te komen. Want wij doen ons stinkende best om dat stadscentrum aantrekkelijk te houden en wij weten niet hoe we dit daarmee kunnen rijmen.”

Eigenlijk zijn jullie toch al te laat? Het is een bevoegdheid van B en W en het college heeft haar beslissing genomen.
Richard Onderberg: „Als de gemeenteraad daar niets meer over te zeggen heeft, begrijp ik er nòg minder van. Het was de gemeenteraad die zei: wij willen reuring op het plein, er moet wat gebeuren op dat plein. Als een college het dan gewoon anders doet, dan luister je toch niet naar je raad? Dat lijkt mij niet verstandig.”

Verplaatsing weekmarkt