Dagelijks online, elke 2e maandag van de maand op je deurmat in de gemeente Dronten

UPLOAD HIER
uw eigen nieuws
op onze nieuwssite!
<< Ga terug

Winkelcentrum Suydersee krijgt stiltecentrum in voormalige kerktoren: „Moment van reflectie"

Winkelcentrum Suydersee krijgt stiltecentrum in voormalige kerktoren: „Moment van reflectieWinkelcentrum Suydersee krijgt stiltecentrum in voormalige kerktoren: „Moment van reflectieWinkelcentrum Suydersee krijgt stiltecentrum in voormalige kerktoren: „Moment van reflectie

DRONTEN - Op initiatief van burgemeester Aat de Jonge krijgt winkelcentrum Suydersee een stiltecentrum in de toren van de voormalige Ludgeruskerk. „Een plek voor bezinning, voor een moment van reflectie, waar je terecht kunt met je gevoelens van geluk of verdriet”, legt Riek van Haeringen uit.

De Ludgeruskerk heeft indertijd plaats gemaakt voor winkelcentrum Suydersee. De toren is blijven staan en is sindsdien eigendom van de gemeente Dronten. Het is een gemeentelijk monument.

De RK-kerk luidt regelmatig de kerkklok, maar verder is de toren vooral het domein van insecten. Daar komt nu verandering in. Als het aan de initiatiefgroep ligt wordt er over pakweg een jaar een stiltecentrum geopend.

Reformatie

Het idee ontstond vorig jaar in de christelijke agrarische hogeschool in Dronten tijdens een dag ter gelegenheid van 500 jaar Reformatie. De burgemeester raakte daar aan de praat met enkele Drontenaren. Hij wilde ‘iets’ doen met de Ludgerustoren en noemde het stiltecentrum als mogelijkheid.

Uiteindelijk werd er een initiatiefgroep in het leven geroepen met Riek van Haeringen, Jan van Boggelen, Wim Kooi en Gérard van Beek. Zij constateren dat er stilteplekken zijn bij ministeries, bedrijven, in ziekenhuizen, op luchthavens en in winkelcentra, maar niet in Dronten.

Het plan staat los van hun kerkgenootschappen: „Wij hebben het idee omarmd op persoonlijke titel, alhoewel we de kerken wel willen betrekken bij de uitwerking.”

14- à 15.000 euro

Omdat de toren eigendom is van de gemeente, was het vooral van belang dat het gemeentebestuur het ermee eens zou zijn. Dat is inmiddels het geval. Burgemeester Aat de Jonge vertelt dat de gemeente 14 à 15.000 euro uittrekt voor de verbouwing van de begane grond van de toren.

Het gaat om een donkere ruimte van ongeveer vier bij vier meter. Om licht naar binnen te krijgen, moet er achter de houten deur een glazen deur komen. De stalen trap naar boven wordt afgesloten en de hoge drempel verdwijnt. „En verder moet er sfeer gecreëerd worden. Dat is een nog lastiger opgave dan het technische gedeelte”, denkt mevrouw Van Haeringen.

Over een jaar

Het stiltecentrum wordt straks gerund door vrijwilligers. De initiatiefnemers denken nog ongeveer een jaar nodig te hebben om die vrijwilligers te vinden, om de exploitatie rond te krijgen en om een juridische constructie te vinden.



Op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Like ons ook op Facebook!

Ontworpen door BCO Reclameburo

Welkom op DeDrontenaar.nl

Op grond van de Algemene Verordening Gegevensbescherming worden cookies als persoonsgegevens beschouwd. Op deze website wordt van cookies gebruik gemaakt. Verdere informatie hierover kunt u vinden in ons privacystatement & cookiestatement. U wordt hierbij verzocht om kenbaar te maken dat u met het gebruik van cookies instemt.



Lees ons privacystatement

Lees ons cookiestatement