DeDrontenaar.nl

Maandag, 30 maart 2020

Dagelijks online, elke 2e maandag van de maand op je deurmat in de gemeente Dronten

Wilgenhuis ontvangt eerste bewoners met geheugenproblemen: „Mooi, huiselijk, gezellig”

Wilgenhuis ontvangt eerste bewoners met geheugenproblemen: „Mooi, huiselijk, gezellig”
Marga Oosterwijk voor het Wilgenhuis.
Foto: ©maartenheijenk.nl
Redactie: M.H.

DRONTEN - „Een liefdevol thuis voor mensen met geheugenproblemen.” Zo omschrijft Amado Zorg het vorige week in gebruik genomen Wilgenhuis aan de Giekstraat in Dronten. Op 2 januari kwamen de eerste van in totaal 23 bewoners.

Eigenares Marga Oosterwijk opende een aantal jaren geleden een woonzorgvoorziening voor 13 ouderen in een boerderij in Kraggenburg in de Noordoostpolder. Het is een particulier initiatief met alle voorzieningen van een verpleeghuis, inclusief gekwalificeerd personeel.

Drie jaar geleden groeide het plan om in Dronten iets soortgelijks te beginnen. Uiteindelijk kwam Amado Zorg uit aan de Giekstraat (bij De Zuid en de Baskenstraat) op de plek van de voormalige Citroën-garage. Daar wordt nu de laatste hand gelegd aan de woonzorgvoorziening. Op zaterdag 25 januari (13:30 - 17:00 uur) is de feestelijke opening.

Is de bouw helemaal klaar?
Marga Oosterwijk: „Buiten moet er nog van alles gebeuren, binnen is het nagenoeg klaar.”

Hoe is het hele proces verlopen?
„Goed! We hadden een fijne bouwer, een goede installateur. Alles is in goed overleg gegaan, ook met de projectontwikkelaar en de investeerder. Eigenlijk zijn er heel weinig dingen fout gegaan. We zijn er met z’n allen zo’n drie jaar mee bezig geweest en natuurlijk zit er dan wel eens een stopcontact op een andere plaats dan je had verwacht. Maar al met al is het heel mooi gegaan.”

Is de planning ook gehaald?
„Ja hoor, we zouden op 16 december de sleutel ontvangen. Dat werd uiteindelijk de achttiende.”

Zijn er al bewoners?
„Op 2 januari zijn de eerste mensen gekomen, dat ging best snel. Die zitten er nu een week. We ervaren momenteel wat er goed en wat er minder goed gaat. Zo gaat het nu eenmaal tijdens een start met nieuwe bewoners, nieuwe medewerkers en een nieuw gebouw.”

Wanneer komen de overige bewoners?
„We denken dat eind februari alle kamers bezet zijn. Dan wonen hier 23 mensen.”

Hoe zijn tot nu toe de reacties?
„Mensen vinden het mooi, huiselijk, gezellig. Dat merk je ook aan de bewoners. In de eerste dagen is het even zoeken, maar de mensen die hier nu een week wonen, zijn al aardig gewend.”

Krijg je ook reacties uit de buurt?
„Jazeker, mensen vinden het een verrijking voor de buurt. Er stond hier natuurlijk een vreselijk lelijk gebouw, dat behoorlijk in verval was geraakt. Iedereen vindt dit een mooie invulling van deze plek. En qua architectuur lijkt het ook alsof het hier al jaren staat. Leuk is dat de buurtbewoners meedenken: een buurvrouw kwam na de jaarwisseling vertellen dat buiten een paar lampjes het niet deden.”

Coloriet is al heel lang bezig om iets soortgelijks op te zetten in Dronten. Jullie zetten het ‘zomaar’ neer. Hoe dòen jullie dat?
„Ik denk dat het komt doordat wij korte lijntjes hebben. Wij beslissen zèlf, zijn niet afhankelijk van bijvoorbeeld een overheid. Als ondernemer heb je een plan en dan pak je door. Je moet niet wachten op andere partijen.”

Je bent enthousiast over Dronten. Wanneer komt het volgende project?
„Daar wil ik niet op vooruit lopen, maar het zou zomaar kunnen… We weten nu in ieder geval hoe het moet. Wij zijn in Kraggenburg klein begonnen. Dit is iets groter, maar wij willen wel kleinschalig blijven. Er is heel veel vraag naar dit soort locaties, vooral als het huiselijk is. Het kan dus best zijn dat er nog een keer een nieuwe locatie komt, maar deze omvang past heel goed bij ons.”

Aanvang: zaterdag 25 januari 2020 13:30