DeDrontenaar.nl

Maandag, 13 juli 2020

Dagelijks online, elke 2e woensdag van de maand op je deurmat in de gemeente Dronten

Wielrenner krijgt op Rietweg forse klap van buizerd: „Het is angstaanjagend”

Wielrenner krijgt op Rietweg forse klap van buizerd: „Het is angstaanjagend”
Redactie: M.H.

DRONTEN - Een buizerd heeft maandagavond een wielrenner aangevallen op het fietspad langs de Rietweg, ter hoogte van de Van den Hamlaan. Het is niet voor ’t eerst dat de roofvogel in deze omgeving zijn broedplaats beschermt. Ook in 2018 en de jaren daarvoor was het raak.

De wielrenner die maandag werd aangevallen ziet zichzelf als een ervaringsdeskundige: „Ik heb vroeger hardgelopen en toen ben ik in die contreien ook twee keer aangevallen. En nu overkwam het me dus op de racefiets. Je kunt bijna zeggen dat ik getraumatiseerd ben.”

Opeens een schaduw

Wat moeten we ons bij zo’n aanval voorstellen? „Ik zag opeens een schaduw van een vogel boven me”, zegt de inwoner van Dronten, „Je legt meteen de link met een paar jaar geleden en je denkt: het zal toch niet weer? Eigenlijk weet je meteen: het is weer zover.”

„Het duurde denk ik nog wel tien seconden voordat ik een klap kreeg. Mijn ervaring is dat je altijd van achteren wordt aangevallen. Je krijgt een klap met de klauwen. Dat gaat behoorlijk hard. De vorige keren had ik krassen op m’n hoofd, deze keer had ik gelukkig een helm op. Na die klap heeft-ie me nog een tijdje achtervolgd totdat je buiten zijn territorium bent. Ook dat is angstaanjagend.”

Waarschuwing

„Ik heb van de afgelopen weken nog geen meldingen gelezen, dus misschien was ik de eerste”, zegt het slachtoffer. Het gaat hem niet om publiciteit voor zichzelf: „Ik hoef ook niet met mijn naam in de krant. Het gaat mij er meer om dat de mensen beducht zijn en dat de gemeente er misschien een bord neerzet.”

De vorige keren heeft de gemeente Dronten inderdaad een bord geplaatst. Toen werd er ook via de social media gewaarschuwd voor de buizerd: „Het dier beschermt dit nest met haar leven, waardoor ze passanten aan kan vallen, dus wees voorzichtig wanneer u in de buurt bent!”

Update woensdag 19:20 uur

Inmiddels hebben zich op de Facebookpagina van DeDrontenaar.nl verschillende andere wielrenners gemeld, die eveneens door deze boze buizerd zijn belaagd. Martijn Boer overkwam het maandagavond en ook hij droeg een helm. „Ik voelde een klap en dacht dat er een tak op me was gevallen. Toen ik omhoog keek, zag ik hem vliegen. Ik zwaaide met mijn armen, weet ik veel wat je op zo’n moment doen moet? Van zo dichtbij is het best beangstigend.”

Alwin Nieuwlaar heeft de indruk dat hij vorige week de dans net ontsprongen is: „Ik keek heel toevallig even op en zag op zo’n vier meter schuin boven mij de buizerd.” Volgens hem is er enige tijd geleden al een waarschuwingsbord geplaatst.