DeDrontenaar.nl

Maandag, 10 augustus 2020

Dagelijks online, elke 2e woensdag van de maand op je deurmat in de gemeente Dronten

Wethouder Vis overtuigt niet de hele raad met zijn inzet rond vliegveld Lelystad

Wethouder Vis overtuigt niet de hele raad met zijn inzet rond vliegveld Lelystad
Wethouder Dirk Minne Vis (CDA)
Foto: © Eelco Lindhout
Redactie: M.H.

DRONTEN - De fracties van GroenLinks, ChristenUnie en D66 hebben wethouder Dirk Minne Vis vanavond opgeroepen om in de discussies rond vliegveld Lelystad nadrukkelijker voor de belangen van de inwoners van Dronten op te komen. GroenLinks stelde voor om de lobby in Den Haag van de wethouder af te pakken en in handen van burgemeester Aat de Jonge te geven.

Met name Paul Vermast (GroenLinks) vindt dat de gemeente Dronten op de eerste rij moet zitten bij alle discussies over de vliegroutes van en naar Lelystad. Hij zei bezorgd en boos te zijn: „Wij voelen een totaal lakse houding van het college als gaat om te verwachten overlast van vliegveld Lelystad.”

Het zwaarst getroffen

„Wij verwachten dat u opkomt voor de inwoners van de gemeente Dronten en met name de inwoners van Biddinghuizen. Wij verwachten dat u de voeten uit uw lijf loopt voor de belangen van de gemeente die het zwaarst getroffen wordt van allemaal”, aldus Vermast.

Volgens GroenLinks staat de CDA-wethouder te juichen omdat het vliegveld enorme kansen voor het bedrijfsleven zou bieden: „Maar daarvan hebben wij nog geen enkel voorbeeld gezien.” GroenLinks zou er meer vertrouwen in hebben als Aat de Jonge de lobby zou leiden: „Want die heeft een groot netwerk in Den Haag.”

Niet onder de indruk

Ook Jaap Oosterveld (ChristenUnie) was niet onder de indruk van de inzet van de wethouder: „Ik word er niet warm van, ik krijg niet het gevoel van: nu gaat er wat gebeuren.”

Yvonne den Boer (D66) liet zich in soortgelijke bewoordingen uit: „Bent u wel onze ambassadeur aan de onderhandelingstafel? Ik hoor termen als ‘volgen’ en ‘toejuichen’. Wij zouden graag wat actievere termen zien.”

Vinger aan de pols

Dirk Minne Vis antwoordde dat hij de vinger aan de pols houdt. Tegelijkertijd constateerde hij dat een grote meerderheid van de Tweede Kamer nog steeds voorstander is van openstelling van het uitgebreide vliegveld Lelystad op 1 april 2019. „Waar het nu over gaat zijn de hogere luchtvaartlijnen. En daar is Dronten niet bij betrokken. Ik ben het niet met u eens dat we de Tweede Kamer nu moeten bestoken met een lobby. Dat is niet relevant in de huidige discussie.”

De oppositiepartijen GroenLinks, ChristenUnie en D66 kregen nog enige bijval van de PvdA. De coalitiepartijen en de SP, samen een ruime meerderheid in de gemeenteraad, hielden zich buiten de discussie.