DeDrontenaar.nl

Zaterdag, 19 september 2020

Dagelijks online, elke 2e woensdag van de maand op je deurmat in de gemeente Dronten

Wethouder stelt invoering afvalcontainers in Dronten uit tot wellicht na de verkiezingen

Wethouder stelt invoering afvalcontainers in Dronten uit tot wellicht na de verkiezingen
Foto: ©maartenheijenk.nl
Redactie: M.H.

DRONTEN - De invoering van het gebruik van de ondergrondse restafvalcontainers in het dorp Dronten is uitgesteld. De gemeente verwacht nu dat de containers in maart of april in gebruik worden genomen. In het laatste geval zou wethouder Nico Verlaan (CDA) het over de gemeenteraadsverkiezingen heen tillen.

De gemeenteraad besloot halverwege vorig jaar om in de tweede helft van 2017 (vanaf 1 oktober) per wijk te starten met de invoering van het inzamelen van restafval via ondergrondse containers.

De gemeente heeft die start later uitgesteld naar begin 2018. Twee weken geleden werd nog gemeld dat de hele gemeente in één keer over zou gaan op het nieuwe systeem. De wethouder bevestigde dit de afgelopen week nog: „De voorkeur is om het in één keer uit te voeren.”

Nieuwe planning

Inmiddels is die planning alweer veranderd. „In januari 2018 worden de containers in Swifterbant en in Biddinghuizen in gebruik genomen. In Dronten wordt dat iets later, naar verwachting maart/april”, schrijft de gemeente nu, „De reden dat we in Dronten later starten heeft te maken met planning en voorbereidingen.”

Een exacte invoerdatum kan wethouder Verlaan niet noemen: „Je kunt pas een datum noemen als je zeker weet dat het klaar is. En ik heb gezegd: als je twijfelt dat het niet gereed is, stel het dan een maand uit. Op het moment dat je het invoert, moet het gewoon werken en moeten de mensen op de organisatie kunnen vertrouwen. In dit soort moeilijke dossiers betekent snelheid niet altijd goede kwaliteit.”

Verlaan vervolgt „Er hoeft maar één slang kapot te gaan aan het nieuwe voertuig en dan moet het een week uitgesteld worden. Misschien wel een maand, want het is een heel speciaal voertuig. Je mòet op het moment dat je het doet het product kunnen leveren.”

Nog discussie over tien locaties

In de hele gemeente Dronten komen in totaal 180 afvalcontainers te staan. De containers bij hoogbouw zijn al in gebruik genomen. De locaties waartegen geen bezwaren zijn ingediend, zijn inmiddels door B en W definitief vastgesteld.

Momenteel is er volgens de gemeente nog discussie over ongeveer tien locaties: „Daarover moet het college straks een knoop doorhakken.”

Dossier afvalcontainers