DeDrontenaar.nl

Donderdag, 13 augustus 2020

Dagelijks online, elke 2e woensdag van de maand op je deurmat in de gemeente Dronten

Wethouder over toeristenbelasting: „Werd bijna gekielhaald door recreatieondernemers”

Wethouder over toeristenbelasting: „Werd bijna gekielhaald door recreatieondernemers”
Een bungalow van EuroParcs
Foto: De Projectgroep
Redactie: M.H.

DRONTEN - De toeristenbelasting bedraagt in de gemeente Dronten 95 cent per persoon per nacht. Ingrid Paalman (ChristenUnie) heeft het vergeleken met andere gemeentes in de omgeving en is tot de conclusie gekomen dat het weinig geld is: „Willen we dat zo laag houden?”

De gemeente Dronten heeft met de recreatieondernemers afgesproken dat het tarief ongewijzigd blijft, zo lang het aantal overnachtingen maar toeneemt. Die afspraak geldt al sinds 2012. De fractie van de ChristenUnie in de gemeenteraad vraagt zich af of dat zo moet blijven.

Twintig cent

„Ik heb ooit gezegd dat we het misschien wel met twintig cent konden verhogen en toen werd ik bijna gekielhaald door de recreatieondernemers”, reageert wethouder Ton van Amerongen (VVD).

Hij stelt dat de ondernemers zich keurig aan de afspraak houden: „Maar het is aan u als raad om het wel of niet te verhogen. Ik wil alleen wel adviseren om eerst met de recreatieondernemers te gaan praten.”

Blijft stijgen

De wethouder verwacht dat het aantal overnachtingen ook de komende jaren fors blijft stijgen: „Dat blijkt uit een onafhankelijk rapport.”

Ferdinand Zomerman (CDA) plaatst daar zijn vraagtekens bij: „Hebben we daar überhaupt de capaciteit voor?” Het leidt tot een uitnodiging van Ton van Amerongen: „We moeten samen maar eens langs het Veluwemeer lopen en kijken wat er allemaal gebeurt, bijvoorbeeld bij Europarcs.”