DeDrontenaar.nl

Zondag, 12 juli 2020

Dagelijks online, elke 2e woensdag van de maand op je deurmat in de gemeente Dronten

Werkgroep in Dronten ernstig bezorgd over 5G: „Of je het kunt tegenhouden, dat weet ik niet”

Werkgroep in Dronten ernstig bezorgd over 5G: „Of je het kunt tegenhouden, dat weet ik niet”
Jan-Rutger Schrader
Foto: eigen foto
Redactie: M.H.

DRONTEN - „Er is geen bewijs dat het 5G-netwerk veilig is voor mens, dier en natuur. En er is weinig tot niets bekend over de gezondheidsrisico's van 5G.” Jan-Rutger Schrader uit Dronten maakt deel uit van Stralingsbewust 5G Dronten. Deze groep bezorgde inwoners wil het gemeentebestuur van Dronten via een petitie waarschuwen voor 5G. Op dinsdag 25 februari houden ze een informatieavond bij café-restaurant Moellies aan het Havenplein.

5G is de vijfde generatie mobiele netwerken. Het is aanzienlijk sneller dan 4G en de verwachting is dat het binnen een paar jaar in heel Nederland wordt uitgerold. Er zijn voor dit netwerk heel veel antennes nodig. Het betekent automatisch dat mensen zich dichter in de buurt van antennes gaan begeven en aan meer straling worden blootgesteld dan bij 4G.

Effect op gezondheid

Jan-Rutger Schrader waarschuwt voor deze nieuwe ontwikkeling. Hij is niet zomaar de eerste de beste. Schrader studeerde elektrotechniek en promoveerde op een onderzoek naar chips. Aansluitend werkte hij in het research-laboratorium van Philips aan de nieuwste generatie mobiele telefoons. „Daar merkte ik op een gegeven moment een heel duidelijk effect van de straling op mijn eigen gezondheid”, blikt Schrader terug.

Toen hij zich ging oriënteren, las de ingenieur tal van wetenschappelijke onderzoeken naar de effecten van straling. „Er is al zó veel onderzoek gedaan, dat je niet met droge ogen kunt beweren dat er geen wetenschappelijk bewijs is van de gezondheidsrisico’s”, was zijn conclusie, „En vanaf dat moment wilde ik niet meer in de draadloze industrie werken.”

Schade en schande

De onderzoeker is dus door schade en schande wijs geworden. „Tijdens je studie leer je heel veel over techniek, maar ik heb helemaal niets geleerd over alle studies die er zijn op het gebied van gezondheid. Die informatie wordt je onthouden en dat is niet goed.”

Schrader wijst op effecten als slapeloosheid, hoofdpijn en nervositeit. Ook noemt hij studies die aantonen dat straling het DNA beschadigt: „Inderdaad, er zijn ook studies die aantonen dat er juist géén schade is, maar deze onderzoeken zijn overwegend betaald door de draadloze industrie…”

Het draadloze sprookje

Hij woonde inmiddels in Dronten en richtte negen jaar geleden JRS Eco Wireless op. Met dat bedrijf zet hij zich in voor vermindering van straling. „Ik sta nu aan de andere kant van het draadloze sprookje”, zegt hij lachend.

In zijn woonplaats maakt Schrader ondertussen deel uit van Stralingsbewust 5G Dronten. „Wij zijn een kleine groep mensen die ernstige zorgen hebben over de technologische ontwikkeling en gezondheidsrisico's van een 5G-netwerk.”

De juiste informatie

Wat is de stand van zaken als het gaat om 5G in Dronten? „Wij hebben gesproken met een beleidsambtenaar van de gemeente”, antwoordt Schrader, „Er zijn hier op dit moment nog geen concrete plannen. Maar net zoals in de rest van Nederland gaat dat er natuurlijk geheid aankomen en dan is het belangrijk dat de gemeenteraad de juiste informatie heeft.”

Is het uiteindelijke doel dat er in Dronten geen 5G komt? „Of je het kunt tegenhouden, dat weet ik niet”, antwoordt Jan-Rutger Schrader eerlijk, „Natuurlijk: als we vandaag allemaal ons mobiele abonnement opzeggen, dan houdt het op. Zo simpel is het. Maar dat zal zo snel niet gebeuren en daarom is ons voornaamste doel het informeren. De mensen moeten weten wat ze allemaal over zich heen krijgen, zodat ze zelf een keuze kunnen maken.”

De bezorgde inwoners willen het gemeentebestuur van Dronten bijvoorbeeld vertellen over het verzoek van tweehonderd wetenschappers aan de EU om 5G uit te stellen totdat er meer onderzoek is gedaan. „Zelfs de Nederlandse Gezondheidsraad stelt dat er helemaal geen veiligheidsstudies zijn gedaan naar 5G”, aldus de Drontenaar

Petitie

Op 25 februari (20 uur) wil hij bij Moellies informatie verstrekken. Behalve Schrader wordt dan het woord gevoerd door Fineke Selles, eveneens uit Dronten. Zij is verpleegkundige en heeft een mesologiepraktijk aan De Helling.

„We willen ook aandacht vragen voor de petitie die we gaan opstellen”, zegt Jan-Rutger Schrader over de bijeenkomst, die toegankelijk is voor iedereen.

Aanmelden

Aanvang: dinsdag 25 februari 2020 20:00