DeDrontenaar.nl

Donderdag, 2 juli 2020

Dagelijks online, elke 2e woensdag van de maand op je deurmat in de gemeente Dronten

Wereldlichtjesdag biedt verbondenheid en troost aan ouders van overleden kinderen

Wereldlichtjesdag biedt verbondenheid en troost aan ouders van overleden kinderen
Wereldlichtjesdag op begraafplaats De Wissel in Dronten.
Foto: mirjamverschuren.nl
Redactie: M.H.

DRONTEN – Het biedt troost en verbondenheid, daar is Karin Hofstede, voorzitter van de stichting Wereldlichtjesdag in Dronten, van overtuigd. Ze is nauw betrokken bij de organisatie van de van de dag, die op zondag 8 december voor de zesde keer op de begraafplaats De Wissel wordt gehouden. „Je merkt dat mensen er steun aan hebben, dat ze het gevoel hebben dat ze niet alleen staan. Meer willen we ook niet.”

Tijdens Wereldlichtjesdag worden overal op de wereld op de tweede zondag in december om zeven uur ’s avonds, plaatselijke tijd, kaarsen aangestoken om overleden kinderen te gedenken. Ook worden hun namen uitgesproken. „Van de Verenigde Staten tot Australië en dus eveneens in Dronten, overal gaan de kaarsen aan en staan we stil bij die overleden kinderen.”

Zesde editie

Karin Hofstede heeft, samen met Femke Verhoef-van Leeuwen het bedrijf voor uitvaartzorg Volatus. Zij waren zes jaar geleden de initiatiefnemers voor de Wereldlichtjesdag in Dronten. „Het werd overal in de wereld gehouden en hier nog niet. Wij dachten, laten we het een jaar proberen. Nu organiseren we de zesde editie.” Het eerste jaar werden vijftien namen opgelezen. Vorig jaar waren dat er tachtig. „We houden het op de begraafplaats, buiten, bij het monument dat vorig jaar is geplaatst. Overal branden fakkels en dat zorgt voor een heel bijzondere sfeer. Het is intiem, verstild en ieder jaar komen er meer mensen naartoe.”

We bieden het aan

Ook dit keer stromen er al volop aanmeldingen binnen via de website wereldlichtjesdagindronten.nl. „We benaderen niemand, we bieden het aan. Soms hebben mensen jaren geleden hun kindje verloren, soms is het recent. Soms gaat het om mensen van tachtig waarvan hun kind van in de vijftig is overleden, soms is het een kindje dat niet heeft geademd. We staan tijdens die dag even bij al die kinderen stil.”

De nabestaanden blijken dat belangrijk te vinden. „De een wil alleen aanwezig zijn, de ander plaatst een kaarsje en wil ook graag dat de naam van het kind wordt uitgesproken. Niets hoeft. Het is een intieme, rustige bijeenkomst, geen bombarie.”

December is zwaar

Mensen voelen zich vaak erg alleen in hun verdriet, merkt Karin Hofstede. „En dan is december ook nog zo’n feestmaand, dat is vaak zwaar voor mensen. Het verdriet is vaak heel privé. Tijdens die avond merk je dat veel mensen het fijn vinden als die naam hardop klinkt, dan is dat kind er weer even.”

Behalve Volatus werken ook Yarden, Monuta Pien Gouka en de gemeente mee aan de bijeenkomst die ieder jaar een vast programma kent. Er is een spreker, het lied Precious Child wordt gezongen door ceremoniezangeres Marion Bentlage, zanggroep Akkoord werkt mee en er is een persoonlijk verhaal. „Dit jaar spreekt Jean Paul Gebben, onze burgemeester, het openingswoord. Daar zijn we blij mee.”

Natuurlijk, er vloeien tranen tijdens de avond. „Maar er is vooral een gevoel van vrede, van verbondenheid en troost.”

Aanmelden

Aanvang: zondag 8 december 2019 00:00