DeDrontenaar.nl

Zondag, 9 augustus 2020

Dagelijks online, elke 2e woensdag van de maand op je deurmat in de gemeente Dronten

Wat als… | „De kleur is er, de pracht is er, alleen we kunnen er niet van genieten”

Wat als… | „De kleur is er, de pracht is er, alleen we kunnen er niet van genieten”
Voorzitter Herman Vermeer
Foto: ©maartenheijenk.nl
Redactie: M.H.

DRONTEN - Zonder coronacrisis was vandaag de Tulpenroute Flevoland officieel geopend. „Een bittere pil”, zegt voorzitter Herman Vermeer.

DeDrontenaar.nl start vandaag met de rubriek ‘Wat als…’ Wat als er geen coronavirus was geweest? Dan was vandaag de Tulpenroute Flevoland officieel geopend. We spreken erover met voorzitter Herman Vermeer uit Swifterbant.

Jij had je de dag van vandaag anders voorgesteld.
Herman Vermeer: „Dat klopt. We hadden met heel veel vrijwilligers alles in de startblokken staan. De kaartjes zijn ontworpen, de routekaarten zijn klaar, de routeborden liggen klaar, de opzet van de krant was klaar. En we doen niks."

Wat voor gevoel heb je erbij?
„Het is een bittere pil. Een stuk of 25 vrijwilligers hebben van alles voorbereid, 15 tot 20 ondernemers hadden rondom de routes activiteiten bedacht. En we hebben de pen laten vallen. Dat is vervelend, dat is zuur, jammer voor de omgeving. De kleur is er, de pracht is er, alleen we kunnen er niet van genieten op de manier die we bedoeld hadden.”

Levert dat ook financiële of economische schade op?
„Jazeker. Heel veel activiteiten gaan niet door en daar worden vooral de kleinere ondernemers in getroffen. De restaurants die een tulpenlunch of een aanbieding hadden geregeld rond de tulpenroute. Zwaan Buitensport had activiteiten voor de kinderen bedacht, een ijsboer zou eigen ijs verkopen, er zouden frites aan de man gebracht worden, er waren bloemenstalletjes. Dat levert allemaal schade op.”

Wat is de schade voor de Tulprenroute zelf?
„We hebben natuurlijk flink geïnvesteerd om alles klaar te zetten. Gelukkig heeft een aantal sponsors toch wat bij ons achtergelaten. De gemeenten denken met ons mee om hun aandeel niet terug te trekken. Dus als we opletten kan het misschien nog kosten-neutraal. De schade zit ‘m dus vooral bij de ondernemers.”

Heeft het voor de Tulpenroute op de langere termijn gevolgen?
„Voorlopig denk ik van niet, omdat wij verder denken. We waren bijvoorbeeld bezig met het Tulpeiland Zeewolde en de Floriade in Almere.”

Hoe doodt de voorzitter van de Tulpenroute nu zijn tijd?
„Voorlopig besteden wij er net zoveel tijd aan als wanneer het wèl was doorgegaan. We hebben opnieuw contact gezocht met alle sponsors, want we willen borgen dat we volgend jaar weer in de startblokken staan. Wat mist zijn de activiteiten. Tsja… dan gaan we maar een rondje wandelen of in mijn geval aardappelen poten.”

Als de coronacrisis voorbij is, wat gaan jullie dan als eerste doen?
„Wij onderzoeken samen met de provincies en gemeenten hoe we de tulpenroutes kunnen professionaliseren. Dat doen we ook samen met de Noordoostpolder. We zien dat het van een kleine groep mensen veel vrije tijd en vrijwillige inzet vraagt. Wil je zo’n route onderdeel laten zijn van de uitstraling van de gemeente Dronten en de provincie Flevoland, dan moeten we ervoor zorgen dat het niet omvalt als een vrijwilliger geen zin meer heeft. De tulpenroutes en de trots op ons landschap moeten straks voortleven, onafhankelijk van de namen en de mensen die er nu bij staan.”

Heb je nog een advies aan de Drontenaren voor de komende paasdagen?
„We zeggen vooral: blijf thuis! Wij overwegen van onze kant om mooie beelden te maken en op onze website te plaatsen als vervanging van de fysieke routes.”

Wat als...

Coronavirus