DeDrontenaar.nl

Zaterdag, 6 juni 2020

Dagelijks online, elke 2e woensdag van de maand op je deurmat in de gemeente Dronten

Voetbalclubs zien niets in alcoholplan Leefbaar Dronten: „Alsjeblieft geen betutteling”

Voetbalclubs zien niets in alcoholplan Leefbaar Dronten: „Alsjeblieft geen betutteling”
Jong en oud in de kantine van Swift'64.
Foto: Swift'64
Redactie: M.H.

DRONTEN - De fractie van Leefbaar Dronten overweegt een motie in te dienen om sportkantines in de gemeente Dronten geheel of gedeeltelijk droog te leggen. DeDrontenaar.nl vroeg de reactie van de voorzitters van de vier voetbalclubs. Mark Benning (Asv Dronten) wil niet reageren, de andere drie zien niets in de plannen van de politiek.

„Roken en alcohol dienen niet aanwezig te zijn in de omgeving van sport”, zei raadslid Marian Plasschaert (Leefbaar Dronten) vorige week bij de behandeling van de gemeentelijke sportnota. Hieronder de reacties van de drie voorzitters.

Huib van Os (BAS Voetbal)

„Wij zijn zèlf al nadrukkelijk bezig met voorbeeldgedrag, met name naar de jeugd. Onze laatste ledenvergadering heeft besloten dat we het sportpark ’s morgens rookvrij maken. We werken ook van harte mee aan het streven naar een gezonde kantine, bijvoorbeeld in samenspraak met onze nieuwe sponsor Flevosap.”

„Ik vind dat we meer moeten doen aan voorbeeldgedrag en gezondheid, maar het alcoholvrij maken van clubhuizen vind ik overdreven; dat kan wat mij betreft niet aan de orde zijn. Dan heb ik het niet eens over kantine-inkomsten. Onze kantine is echt een clubhuis. Dat biertje maakt onderdeel van ons verenigingsleven en onze clubcultuur. Als je dat er af haalt, trek je een pilaar onder het verenigingsleven weg. Alsjeblieft geen betutteling!”

Jan Pieter Stoop (Reaal Dronten)

„De bewustwording rond alcohol en roken ìs er al, ook bij onze vereniging. Daar is ook wetgeving voor. Wij zijn als vereniging bezig om het roken bij jeugdwedstrijden te ontmoedigen. Verbieden gaat ver, want dan moet je ook gaan handhaven.”

„Alcohol wordt bij ons alleen geschonken rond wedstrijden van de senioren. Een compleet alcoholverbod gaat heel ver en dat is wat mij betreft helemaal niet nodig. Er komt ook nogal wat bij kijken, want dan moet je in feite veel meer gaan verbieden. Een broodje mayo en frisdranken zijn ook niet gezond.”

„Als je dat allemaal verbiedt, vallen je kantineopbrengsten weg en dat is één van de vier inkomstenbronnen van onze club. Ik neem aan dat ze op dat punt met een goed alternatief komen. Nee, dat is niet cynisch bedoeld: ik ga er van uit dat ze het onderwerp serieus nemen en dat ze ook de financiën daarin meenemen.”

Niels Krol (Swift’64)

„Een voetbalkantine is niet alleen voetbal. Bij ons is het een ontmoetingsplek voor het hele dorp. Wij hebben een hele brede maatschappelijke functie. Ik zou zeggen: kom eens kijken. Dan zie je dat een alcoholverbond onzin is.”

„Wij hebben al lang een hele goede sociale controle en een Nix18-beleid voor de jeugd. Als iemand een biertje wil drinken... dat willen wij absoluut niemand verbieden. Daarmee sla je echt de plank mis. Verbieden zou ik betutteling vinden. Nogmaals: kom eerst eens kijken hoe het er bij ons aan toe gaat!”

Mark Benning (Asv Dronten)

„Wij geven geen inhoudelijke reactie. We zien geen aanleiding om op een voorgenomen initiatief van een politieke partij te reageren. We wachten de ontwikkelingen hieromtrent af.”

Leefbaar Dronten