DeDrontenaar.nl

Dinsdag, 7 juli 2020

Dagelijks online, elke 2e woensdag van de maand op je deurmat in de gemeente Dronten

Vitens roept op tot beperking waterverbruik: „Douche zo kort mogelijk"

Vitens roept op tot beperking waterverbruik: „Douche zo kort mogelijk
Douche zo kort mogelijk
Foto: tookapic
Redactie: M.H.

DRONTEN - „In de maand mei is de watervraag geëxplodeerd en is er 4 miljard liter drinkwater extra gebruikt”, schrijft Vitens. Het waterleidingbedrijf roept al haar klanten op om in de zomer het waterverbruik binnen de perken te houden en water te besparen.

Vanwege extreem waterverbruik kwam er gisteren op een aantal plaatsen in Oost-Nederland minder water uit de kraan. Tijdens de Pinksterdagen vreest Vitens dat er minder water beschikbaar is in Twente en de Achterhoek.

Zwembaden

„De droogte zorgt ervoor dat de tuinen dagelijks lang worden gesproeid en daar komt bovenop dat er massaal grote opzetzwembaden worden aangeschaft. Die moeten met duizenden liters drinkwater worden gevuld. Dat is echt reden tot grote zorg voor de komende weken en maanden”, aldus Vitens.

De belangrijkste mogelijkheden om water te besparen zijn volgens Vitens: sproei alleen als het echt nodig is, ververs het water in een groot opzetzwembad zo min mogelijk en douche zo kort mogelijk. „Blijf goed je handen wassen en drink genoeg water”, voegt men er meteen aan toe.

Waterschap

Ook waterschap Zuiderzeeland besteedt op haar website aandacht aan de droogte: „Om het oppervlaktewater op peil te houden tijdens droge periodes laat het waterschap water uit het IJsselmeer de polders in. In onze provincie is er op dit moment voldoende water aanwezig om te kunnen voorzien in de behoefte en is dit dus niet nodig.”