DeDrontenaar.nl

Zaterdag, 19 september 2020

Dagelijks online, elke 2e woensdag van de maand op je deurmat in de gemeente Dronten

Vijftien jaar geleden was het een klein boompje, nu staat-ie met kerst prominent middenin de wijk

Vijftien jaar geleden was het een klein boompje, nu staat-ie met kerst prominent middenin de wijk
Met op de achtergrond de kerstboom plaatsen de bewoners van de Peseta hun kerststal.
Foto: ©maartenheijenk.nl
Redactie: M.H.

DRONTEN - Ieder jaar tuigen de bewoners van de Peseta in Dronten-west een kerstboom op. Normaal gesproken halen ze er eentje bij Staatsbosbeheer in het Kuinderbos. Dit jaar is het een bijzonder exemplaar: de boom die vijftien jaar geleden door wijkbewoner Koert van der Kooij als klein kerstboompje in huis was gehaald.

„We hebben ‘m indertijd gekocht voor in huis”, vertelt Koert van der Kooij lachend, „Na de kerst hebben we hem in de tuin gezet, dan doen we altijd. Als je ‘m dan een paar keer losmaakt en verplaatst, groeit-ie gewoon goed. En dit is het resultaat.”

De uit de kluiten gewassen kerstboom stond bij Koert in de voortuin. Zijn echtgenote vond het mooi geweest en drong erop aan hem te kappen. „Dus dat heb ik maar gedaan. Met pijn in m’n hart”, zegt de eigenaar, die blij is dat de boom nu in het midden van de straat toch nog een tweede - of eigenlijk derde - leven krijgt.

Optuigen en snert

De bewoners van de Peseta waren zaterdag al vroeg in de weer om de kerstboom enkele tientallen meters verderop neer te zetten en op te tuigen. Bovendien werd er zowel aan het begin als aan het eind van de straat een fairybell geplaatst. Tussen de middag zorgde een medebewoonster voor snert voor de harde werkers.

„En we hebben dit jaar niet alleen een kerstboom, maar ook een kerststal”, glundert Anita Dekker, „Die is gemaakt door Herman Hake. Alleen de beelden zijn gekocht.”

Saamhorigheid

Anita vertelt dat de bewoners van de Peseta regelmatig straatactiviteiten organiseren. Behalve met Kerst komen de buurtbewoners ieder jaar in de zomer bij elkaar voor een barbecue en met Koningsdag hangen ze vlaggetjes op.

„Er is veel saamhorigheid, het is een hele leuke buurt. Iedereen heeft het gezellig met elkaar", weet Anita Dekker, „Maar die drie dingen - Kerst, barbecue en Koningsdag - is genoeg. Meer hoeft niet.”