DeDrontenaar.nl

Donderdag, 6 augustus 2020

Dagelijks online, elke 2e woensdag van de maand op je deurmat in de gemeente Dronten

Vijf fracties hebben twijfels over Van Wijnen in Hanzekwartier: „Doet het ergste vrezen.”

Vijf fracties hebben twijfels over Van Wijnen in Hanzekwartier: „Doet het ergste vrezen.”
Het project van Van Wijnen aan de Havenkade.
Foto: ©maartenheijenk.nl
Redactie: M.H.

DRONTEN - De architectonische kwaliteit van het Hanzekwartier baart tenminste vijf gemeenteraadsfracties zorgen. Zij plaatsen ernstige vraagtekens bij projectontwikkelaar Van Wijnen. „De voorgenomen plannen doen ons het ergste vrezen”, zei Rob van der Schans (D66).

Van Wijnen bouwt momenteel woningen aan de Havenkade. Die woningbouwplannen zijn in de plaats gekomen van een prestigieus plan van deze projectontwikkelaar voor een gevarieerde boulevard.

Welke argumenten?

Voor de volgende fase van het Hanzekwartier hebben B en W de intentie om met Van Wijnen verder te gaan. Paul Vermast (GroenLinks) was het daar mee oneens: „Wij begrijpen niet zo goed waarom die intentie is uitgesproken en op basis van welke argumenten.” Hij vertelde ‘zeer teleurgesteld’ te zijn over de snelheid van de woningbouw aan de Havenkade: „En dat terwijl de woningmarkt op zijn top zit…”

Wethouder Ton van Amerongen (VVD) antwoordde dat het nog niet definitief is dat de gemeente met Van Wijnen doorgaat: „Maar wij kiezen wel voor een stukje zekerheid. Er zijn niet zoveel projectontwikkelaars die dit kunnen oppakken en dus kijken wij serieus naar Van Wijnen.”

Architectuur

Vermast had niet alleen bedenkingen bij de snelheid, maar ook bij de architectuur. Het zogenaamde ‘beeldkwaliteitsplan’ voor het Hanzekwartier is acht jaar oud: „Dat willen wij nog wel eens tegen het licht houden.” Over wat er momenteel aan de Havenkade wordt gebouwd, hoort het GroenLinks-raadslid ‘wisselende geluiden’: „Is dat het beeld dat wij voor ogen hadden?”

Rob van der Schans wees op de kritiek van zijn fractie op de architectuur van de ‘portiekflats uit de jaren zestig’, die aan De Noord zijn gebouwd. Nu er weer met Van Wijnen wordt gesproken, wil hij in de gemeenteraad toch nog eens praten over de architectuur in het Hanzekwartier. CDA, Leefbaar Dronten, ChristenUnie en GroenLinks sloten zich daarbij aan.

Van Wijnen wil in Dronten waarschijnlijk een "Rotterdam aan de Maas " creëren. Kan allemaal wel mooi zijn, belangrijker is dat het betaalbaar is, ook van Jan met de Pet en Annie op de fiets. Huurwoningen prima, maar ook daar de opmerking dat het betaalbaar is. Maar een woontoren met winkels/kantoren onderin, en op de 20e verdieping een restaurant met panorama view over Dronten e.o. zal ook een leuke optie zijn. Eens iets anders als windmolens met een tiphoogte van 180+ m, en hier heeft een bewoner ook nog iets aan.
Leusink | zaterdag 14 maart 2020 10:52