DeDrontenaar.nl

Woensdag, 15 juli 2020

Dagelijks online, elke 2e woensdag van de maand op je deurmat in de gemeente Dronten

Vijf bands gaan tijdens bevrijdingsfeest van het ene naar het andere dorp

Redactie: M.H.

DRONTEN - De gemeente Dronten heeft het conceptprogramma voor de viering van 75 jaar bevrijding op 5 mei 2020 bekendgemaakt. De dag begint en eindigt met een handeling door burgemeester Jean Paul Gebben, die via een beeldverbinding te volgen is in alle drie de dorpen.

Zoals bekend hebben de evenementenstichtingen STADronten, De Klokbeker (Swifterbant) en De IJsvogel (Biddinghuizen) de handen ineengeslagen voor de organisatie van het bevrijdingsfeest.

De gemeente steunt het plan met een subsidie van 20.000 euro. Daarnaast hopen de stichtingen zo'n 16.000 euro aan sponsoring binnen te halen. De burgemeester heeft toegezegd te helpen bij het werven van die sponsors.

Vredevuur

Na de opening door de burgemeester gaan hardlopers op weg met een vredevuur en dragen kinderen gedichten voor in Biddinghuizen, Dronten en Swifterbant. Ook staat er voor de ochtend een ‘vrijheidsmaaltijd’ in alle drie de dorpen op het programma.

Hoofdmoot van het conceptprogramma zijn de optredens van bands. De vijf bands trekken van het ene naar het andere dorp. In elk dorp treden ze een half uur op. Dorpsdichter Esam Alwasete (zie video) gaat een gedicht voordragen in de dorpen.

Optredens van koren

’s Middags zijn er eerst optredens van koren. In de loop van de middag arriveren de vredevuren in de drie dorpen en declameren de oudere kinderen gedichten. Aan het eind van de middag verzorgen horecaondernemers en het asielzoekerscentrum eten en drinken.

Aan het begin van de avond staat een tweede ronde optredens van koren gepland, waarna op elke locatie een veteraan de formele afsluiting verzorgt, gevolgd door het slotwoord van de burgemeester. Na de vijfde en laatste optredens van de bands is het programma - volgens de huidige planning - om acht uur afgelopen.