DeDrontenaar.nl

Vrijdag, 14 augustus 2020

Dagelijks online, elke 2e woensdag van de maand op je deurmat in de gemeente Dronten

VIDEO | Wethouder over koopzondagen: „Je hoort wel dat er ideeën zijn over een verruiming”

Redactie: M.H.

DRONTEN - Of er wat aan de koopzondagen in de gemeente Dronten gaat veranderen, kan wethouder Ton van Amerongen (VVD) niet zeggen. Er komt eerst een enquête, daarna volgt er een proefperiode en daarna worden er pas spijkers met koppen geslagen. „Maar je hoort wel dat er ideeën zijn over een verruiming of een andere invulling van de koopzondagen”, zegt de wethouder.

Van de inwoners van de gemeente Dronten vindt 61% dat er een onbeperkt aantal koopzondagen moet zijn en dat het volledig aan de winkeliers moet worden overgelaten. Dit bleek in 2018 uit de Zomerenquête van DeDrontenaar.nl.

Ook de ‘regeringspartijen’ VVD en Leefbaar Dronten zijn die mening toegedaan. Hun coalitiepartner ChristenUnie denkt er heel anders over en de komende proef is daarom een compromis. „Bij een coalitieakkoord moet je altijd in bepaalde opzichten wat water bij de wijn doen”, zegt Van Amerongen daarover.

Verkiezingsbeloften 2018

Stelling: Winkels in de gemeente Dronten mogen elke zondag open zijn.

D66 - helemaal eens

Het is niet aan de overheid, maatschappelijke of religieuze instellingen om de openingstijden van winkels te bepalen. D66 vindt dat winkeliers dat prima zelf kunnen bepalen. Het vergroot ook de aantrekkelijkheid van winkelcentra.

VVD - helemaal eens

De VVD Dronten wil ondernemers de vrijheid geven om ook op zondag open te zijn. Er wordt nu door inwoners goed gebruik van gemaakt én het trekt ook mensen uit omliggende gemeenten. Hiervan profiteren onze winkeliers.

Leefbaar Dronten - helemaal eens

Het is niet meer van deze tijd dat de overheid zich bemoeit met openingstijden en dagen van winkels en winkelcentra! Zeker gelet op de concurrentie van internet.

PvdA - eens

De winkeliers moeten dat onderling op een goede manier regelen, rekeing houdend met de belangen en mogelijkheden van alle berokkenen.

SP - eens

Grote winkelketens hebben minder moeite om alles rondom opening op zondag te regelen. Dat geeft een groot voordeel op de kleinere ondernemers. Toch zijn er ook geluiden vanuit deze doelgroep om de openingstijden te verruimen. Open op zondag? Het mag.

GroenLinks - neutraal

Dat supermarkten open zijn voldoet aan een vraag en vinden we prima. Voor de overige winkels vinden we de huidige 14 zondagen voldoende. GroenLinks gunt ook de winkeliers hun vrije weekend.

CDA - helemaal oneens

Het CDA hecht aan de zondagsrust. De huidige afspraak van 14 koopzondagen is voldoende en geeft blijk van respect voor inwoners die hechten aan de zondagsrust en er wordt rekening gehouden met de kleine middenstanders met weinig of geen personeel.

ChristenUnie - helemaal oneens

De ChristenUnie is niet voor koopzondagen. Wij zien een gezamenlijke wekelijkse rustdag als positief in onze hectische maatschappij. Het aantal van 14 koopzondagen willen wij niet verder uitbreiden, ook met het oog op kleine winkeliers.