DeDrontenaar.nl

Woensdag, 12 augustus 2020

Dagelijks online, elke 2e woensdag van de maand op je deurmat in de gemeente Dronten

VIDEO | Tranen bij aankomst historische ijsbreker in Dronten: „Het mocht wat kosten”

Redactie: M.H.

DRONTEN - „Hij is gebouwd in opdracht van de Staat en het mocht wat kosten. Als je nu een replica zou laten bouwen, denk ik dat je 10 tot 20 miljoen euro kwijt bent.” Dop Huisman van het Mechanisch Erfgoed Centrum is apetrots op zijn nieuwste aanwinst, die vandaag is gearriveerd in Dronten: een ijsbreker ui1949.

Voor Betty en Geert Hendriksma uit Zeewolde was de aankomst van de Walvis in Dronten een emotioneel moment. De voormalige hoofdmonteur van de ijsbreker is 43 jaar eigenaar van het schip geweest.

Betty en Geert hebben er jarenlang op gewoond en hebben er met pijn in het hart afscheid van moeten nemen. Zij pinkten een traantje weg, toen zij ‘hun’ schip zagen arriveren vanuit de vorige thuishaven Velsen.

Genieten

Dop Huisman stond tegelijkertijd te genieten: „Het is de enige overgebleven operationele ijsbreker van Nederland, een prachtig staaltje techniek en hij is nog zo goed als nieuw.” De eigenaar van het MEC-museum constateert dat de Walvis niet alleen in trek is bij de techniekliefhebbers, maar ook bij bootliefhebbers en ijsliefhebbers.

Bijzonder is verder, dat het schip ook nog dienst heeft gedaan als blusboot in Amsterdam. Er staat een grote waterkanon bovenop.

Coronamaatregelen

Wanneer alle liefhebbers daadwerkelijk kunnen genieten van deze aanwinst van het MEC, blijft nog even de vraag. Door de coronamaatregelen is het museum aan de Dronterweg nog gesloten. Bovendien vraagt Huisman zich af of straks open gaan voor maximaal 30 mensen zin heeft, zeker omdat er ook altijd wat vrijwilligers rondlopen.