DeDrontenaar.nl

Woensdag, 12 augustus 2020

Dagelijks online, elke 2e woensdag van de maand op je deurmat in de gemeente Dronten

VIDEO | Stoomsleepboot Johannes vaart weer onder stoom: zaterdag Sinterklaasintocht Nijkerk

Redactie: M.H.

DRONTEN - Het doorzetten van Kees Hellinga is beloond. Na alle tegenslagen van het afgelopen jaar vaart de door hem aangeschafte stoomsleepboot Johannes sinds kort weer onder stoom. Komende zaterdag is de vuurdoop: de Sinterklaasintocht in Nijkerk.

De stoomfanaat kocht vorig jaar zijn sleepboot in de hoop dat hij er na een beetje sleutelen, schuren en verven mee zou kunnen pronken. Dat viel zwaar tegen: de stoomketel werd afgekeurd en het leek erop dat hij niet meer dan een hoop schroot had gekocht.

Uit Engeland

De jonge inwoner van Zeewolde gaf echter niet op. Bij het Mechanisch Erfgoed Centrum in Dronten zette hij de schouders eronder. Uiteindelijk tikte hij een klein stoomketeltje op de kop in Engeland. Tijdens de sleepbootdag in Biddinghuizen presenteerde hij die ketel voor ’t eerst, maar op dat moment werkte-ie nog niet.

Na Biddinghuizen volgden de sleepbootdagen in Nijkerk, waar vervolgens de firma Bronswerk heeft geholpen bij de laswerkzaamheden. „En toen kwam het in een stroomversnelling”, glundert Kees Hellinga, „We hebben er nu twee keer mee gevaren en alles werkt.”

De keurmeester van het CvO heeft de stoomketel inmiddels goedgekeurd. Binnenkort wordt het casco gekeurd bij Gicom in Ketelhaven: „En als dat ook goed is, dan zijn we er.”

Sinterklaas

In Dronten, waar de Johannes nog steeds de thuishaven heeft, wordt Sinterklaas niet met een boot binnengehaald. Kees Hellinga zag dat de intocht vorig jaar in Nijkerk met een luxe jacht ging: „Het leek mij èrg leuk om een keer een intocht te doen en daarom heb ik me bij de ondernemersvereniging aangeboden. Die waren enthousiast en gelukkig hebben we het gehaald. Zaterdag is het zover.”

De komende maanden komt de Johannes weer bij het MEC aan de Dronterweg te liggen. Daar kan de stoomsleepboot deze winter weer bewonderd worden tijdens de maandelijkse stoomdagen.

Stoomsleepboot Johannes