DeDrontenaar.nl

Donderdag, 13 augustus 2020

Dagelijks online, elke 2e woensdag van de maand op je deurmat in de gemeente Dronten

VIDEO | STADronten zit te springen om vrijwilligers: „Koningsdag wordt echt penibel”

Redactie: M.H.

DRONTEN - De organisatie van Koningsdag in Dronten verloopt voor STADronten niet zonder hindernissen. Eerst was er het probleem dat de ondernemers van winkelcentrum Suydersee opeens hun sponsoring stopzetten. En nu is er een schrijnend tekort aan vrijwilligers. „We kunnen wel twintig mensen gebruiken”, zegt Hilde Boers.

De roep om vrijwilligers geldt ook voor alle andere evenementen van STADronten. „Maar voor Koningsdag wordt echt penibel”, weet het bestuurslid. Ze benadrukt dat het in de meeste gevallen maar om een paar uurtjes gaat en dat iedereen vanaf 16 jaar kan helpen: „We hebben je ècht nodig!”

„We hebben voor iedereen wel wat te doen, voor elk talent”, aldus STADronten, „Dat kan zijn voor het opbouwen, het begeleiden bij activiteiten, helpen met knutselen, zorgen dat de kinderen niets overkomt, banners ophangen, noem maar op.”

Help een paar uurtjes

Honderden mensen genieten van de activiteiten van STADronten: „Er zijn zó veel mensen die op de evenementen afkomen. Vind jij nou het Havenpleinfestival helemaal geweldig, help ons dan een paar uurtjes bij een ander evenement.”

Ze doet een beroep op het saamhorigheidsgevoel, dat vaak getoond wordt bij trieste gebeurtenissen: „Als we diezelfde saamhorigheid nou ook laten zien bij leuke dingen in Dronten, dan kunnen we zó veel doen! Wij willen alles graag gratis houden, zodat iedereen overal aan kan deelnemen. Maar dat kan alleen samen.”

Winkeliers

Het bestuur stelt dat de ergste kou tussen STADronten en de winkeliers inmiddels uit de lucht is. Nadat Suydersee de sponsoring van Koningsdag en de Sinterklaasintocht plotseling had stopgezet, is de gemeente ingesprongen om deze evenementen dit jaar in ieder geval door te laten gaan.

Voor de toekomst is er een gesprek geweest tussen STADronten en de nieuwe voorzitter van de stichting DOES, die de winkeliers vertegenwoordigt. Dat gesprek geeft STADronten hoop op een hernieuwde samenwerking volgend jaar.

Programma

Het evenementenprogramma voor dit jaar begint - als er tenminste voldoende vrijwilligers zijn - met de viering van Koningsdag op zaterdag 27 april. Daarna volgt het Havenpleinfestival met een optreden van de coverband Amplifier. Tijdens het Beach Event op het Meerpaalplein is er deze zomer, net als vorig jaar, een voorronde van het NK strandvoetbal.

Na de vakantie volgt het Clowntjesfeest. Dit is van het voorjaar verplaatst naar september om een goede spreiding van de evenementen te krijgen. Daarna volgt de singer-songwriterwedstrijd en aan het eind van het jaar is er weer de Sinterklaasintocht en de Lichtjestour.

Aanmelden